Ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová však nevidí scénář tak černě. „Výskyt je v tomto regionu opravdu vysoký, ale je to otázka hlubší analýzy,“ sdělila krajská hygienička s tím, že může jít pouze o chvilkovou záležitost.

Hradec vede i během chřipky

Situace, která zde nastala, může být také ovlivněna počtem rodin. „Nejvíce se to šíří právě mezi rodinnými příslušníky. Infekce se také rychleji šíří v početnějších rodinách,“ upřesnila. Počty nakažených nemalou měrou ovlivňují i povinné antigenní testy ve firmách. „Na druhou stranu Jindřichohradecko bývá vysoko v hlášeních akutních respiračních onemocnění,“ dodala Kvetoslava Kotrbová vysledovaný prvek. Žádné významné ohnisko se na Jindřichohradecku nenachází.

Trubači orchestru opery Jihočeského divadla opět hráli ze střechy českobudějovické radnice.
VIDEO: Ze střechy troubili lidem pro radost. Ještě příští středu

Žádná drastická opatření na území okresu nejsou třeba. „Neplánujeme žádné uzavírání okresu. Tento výskyt je opravdu náhodný, sice je nejvyšší, ale není obrovský,“ míní hygienička.

K úterý 23. březnu bylo okrese Jindřichův Hradec 2 517 aktivních případů. V Nemocnici Jindřichův Hradec k témuž dni bylo hospitalizováno s koronavirem 92 pacientů.

Podle slov předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice Zuzany Roithové se situace nemění ani v jindřichohradecké nemocnici. „Celkově je to na stejné úrovni, nedochází k rapidnímu navýšení hospitalizovaných,“ podotkla.

Zatíženější je podle jejího vyjádření v současnosti písecká nemocnice. „Situace je v Hradci stabilizovaná. Aktuálně mají na plicních ventilátorech 21 pacientů, na JIP a ARO je 15 osob,“ sdělila s tím, že čísla jsou prakticky stejná jako minulý týden. „Rozdíl je jen v jednotkách hospitalizovaných,“ ubezpečila.

Mají hodně pozitivních

Obec Číměř na Jindřichohradecku se nyní potýká s vysokým počtem nakažených. Má 720 obyvatel a šest přidružených osad. Starosta Radek Kněžínek Deníku sdělil, že místní Jednota v obci zavřela v pondělí z důvodu karantény. „Jezdíme lidem v obci nakupovat, kdo si zavolá, tomu nakoupíme. Počet pozitivních mám jen z veřejných zdrojů, protože nás nikdo oficiálně neinformuje, čísla z Jihočeského kraje chodily naposledy někdy na podzim. Řídím se covid mapou, která je na internetu,“ vysvětlil. Podle něj má obec 45 pozitivních. „To je vysoké číslo,“ komentoval starosta Radek Kněžínek.

Během dvaceti let provozu se z Jaderné elektrárny Temelín stal pro okolí a Jihočeský kraj partner s nepřehlédnutelným přínosem.
Do Temelína investuje ČEZ 2,5 miliardy. Hlavní je bezpečnost i životní prostředí

Domnívá se, že si lidé dovezli covid z práce. Spolkový a společenský život je totiž podle něho v obci nulový. „Vždy si to někdo donese zvenku, a pak se to rozšíří v rodině. Pokyny k situaci dostáváme z města Jindřichův Hradec,“ řekl Radek Kněžínek, který má osobně covid za sebou. „Prodělal jsem naštěstí lehkou formu,“ dodal.

Jak doplnil novobystřický starosta Jiří Zimola, i v tomto městě mají stabilně nad 150 nemocných koronavirem. „Co je příčinou, posoudit nedokážu,“ sdělil Zimola. Lidé se podle jeho slov chovají odpovědně a na ulicích nosí respirátory. „Co se děje za zavřenými dveřmi domovů, garáží a soukromých podniků a zda je toto příčinou nekontrolovatelného šíření, je otázkou,“ polemizoval.

Snaží se na obyvatele apelovat, aby opatření respektovali. „Policie také dělá svou práci, budeme proto doufat, že se situace brzy otočí,“ uzavřel přáním Jiří Zimola.