Tři roky práce si vyžádala rekultivace velkého parku u Pražského sídliště. Tábor tak včera udělal definitivní tečku za předposledním parkem, do jehož inovace investoval miliony korun.

„Teď už nám zbývají jen Holečkovy sady, na které budeme letos na podzim žádat o dotaci,“ potvrdil šéf odboru životního prostředí Jan Fišer.
Občané Tábora opravu parku U Popraviště sledují již od roku 2006, kdy začala.

„Postupně se nahradily nejen nevyhovující dřeviny, ale i pískoviště nebo herní prvky pro děti. Parkem vedou nové cesty a k posezení slouží osmaosmdesát nových laviček,“ vyjmenovala včera při ukončení prací některé změny starostka Hana Randová.

Posezení na sluníčku si včera dopoledne dopřála také Iveta Puchernová z Bechyně.

„Tento park jsem ani moc neznala, ale když jsem si sem sedla, všimla jsem si, jak pěkně je udělaný. Parky ve městě musí být, člověk si občas potřebuje někde jen tak posedět,“ hodnotila úlohu parků Iveta Puchernová.

Barevná zeleň

Během tříleté revitalizace bylo do parku investováno 24,2 milionu korun. Kromě nových prvků, jako jsou dvě pergoly nebo lanová pyramida pro děti, dostal důstojnou podobu i památník bývalého popraviště a zeleň.

„Snažili jsme se, aby efekt z výsadby byl celoroční, takže u vstupu do parku z hlavní ulice roste například třešeň písečná, na druhé straně jsme doplnili alej novými břízami, proti roste jasan se žlutou kůrou,“ uvedl za realizační táborskou firmu Jan Candra.

Park však kromě běžných sadových kultivarů skrývá i méně obvyklé dřeviny, které jinde v Táboře nerostou. Centrálním stromem u dětského hřiště se tak stal strom ambroň, který je sice typický spíše pro středozemní klima, ale i v Táboře se mu daří.

„Poblíž rostou i tři svitely latnaté, rovněž spíše teplomilné stromy,“ dodal Candra.

Mezi zvláštnosti je možné zařadit i dva stromové tamaryšky, jež se v létě obsypou jemnými květy a v zimě je zahalí jakoby stříbrná kožešina z jinovatky. Stejně jako v Husově parku ani v tomto nechybí „podpis“ firmy Zahradní architektura Tábor, a sice soubor kamenů různých velikostí. Staly se součástí prostoru mezi dvěma pergolami. Původní dřevěnou stěnu památníku pak nahradily bezúdržbové lamely. Desky s nápisy osvětlují zemní svítidla a opravené jsou i přilehlé zdi a vstupní schody.