Ten uvedl, že nejčastějším onemocněním je cholecystolitiáza, tedy žlučové kameny. „V některých krajích republiky se odstranění žlučníku pro kameny dostalo dokonce již na první místo před operaci slepého střeva,“ konstatoval Štěpán Matoška.

Dodal, že pitevní nálezy ukazují, že žlučovými kameny je postiženo dokonce dvacet až třicet procent obyvatelstva. „Z toho se typickými obtížemi projeví ale pouze asi jedna třetina onemocnění,“ poznamenal. Častějšími pacienty jsou přitom ženy, žlučové kameny ale trápí i diabetiky a lidi s nadváhou.

Mezi ty časté příznaky patří trávicí obtíže, jako je nechutenství, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, neurčité bolesti v břiše, nebo nadměrná plynatost. „Dalším příznakem jsou žlučníkové koliky projevující se bolestís typickým vlnovitým průběhem a kolísáním intenzity,“ přiblížil táborský lékař onemocnění.

Zámek Český Krumlov, ilustrační foto.
Jižní Čechy byly v létě nejnavštěvovanějším regionem, překonaly i Prahu

Současně s tím také doplnil, že onemocnění žlučníku se dá dále rozdělit na záněty žlučníku (záněty akutní a chronické) a nádory žlučníku (nádory nezhoubnéa zhoubné), přičemž rakovina žlučníku je vysoce zhoubné onemocnění.

„Pokud jde o žlučové kameny, ty jsou tvořeny běžnými součástmi žluči – bilirubinem, cholesterolem a kalciem. Podle zastoupení složek v kameni je lze rozdělit na u nás nejčastější kameny smíšené a méně časté cholesterolové, bilirubinové. Z hlediska tvaru a velikosti nacházíme ve žlučníku takzvaný písek nebo žlučové bláto, kameny větší jednotlivé nebo mnohočetné. Ty pak mívají tvar mnohostěnný s ploškami v místě jejich vzájemného styku, a proto mluvíme o kamenech fasetovaných,“ zasvětil nás do problematiky.

V takovém případě je dle jeho slov třeba přistoupit k chirurgickému odstranění žlučníku. To se dnes z devadesáti procent dělá laparoskopicky. „Výhodou laparoskopických operací jsou malé bolesti, krátká hospitalizace, příznivý kosmetický efekt a minimálně komplikací při hojení čtyř malých ran,“ uvedl Štěpán Matoška. „Tam, kde očekáváme komplikace, provádíme cholecystektomii neboli odstranění žlučníku klasicky řezem, nejčastěji v pravém podžebří,“ dodal.

Loni provedli v táborské nemocnici celkem 187 laparoskopických operací, v 11 případech muselo dojít k cholecystektomii klasicky.

Při léčbě onemocnění žlučníku a žlučových cest v táborské nemocnici spolupracují s gastroenterologickým a radiologickým oddělením.

Tábor v noci během nouzového stavu.
OBRAZEM: Tábor a Veselí v noci během nouzového stavu

„Na gastroenterologickém oddělení je možné provést ERCP, při kterém se zobrazí žlučové cesty a je možné odstranit konkrement ze žlučových cest, na radiologii je zase možné provést drenáž žlučníku pod CT kontrolou,“ uvedl.

Dá se podle něj onemocněním žlučníku nějak předcházet? „Primární prevencí je snížení výskytu obezity, která vede k poklesu biosyntézy cholesterolu a jeho mobilizace z tkání během rychlého úbytku tělesné hmotnosti. Další složkou je strava s nízkým obsahem přepálených tuků, s nízkým obsahem cholesterolu a s vysokým obsahem rozpustné vlákniny,“ přiblížil.

Doplnil, že další možností prevence je pravidelné vyprazdňování žlučníku. „Dlouhý pobyt žluče ve žlučníku usnadňuje vznik žlučových kamenů, a proto by se měl žlučník pravidelně vyprazdňovat. Podnětem pro vyprázdnění je příjem potravy. Z tohoto důvodu by se mělo jíst častěji v menším množství,“ dodal.