Jak informoval hlavní pořadatele Burger Steet Festivalu Bedřich Snášel, Staré město přivítá dobrou dvacítku burgermakerů a dalších výrobců street foodových specialit. „Do Tábora s námi jede silná sestava z celé země. Velká část burgermakerů je držitelem ocenění z návštěvnických soutěží oblíbenosti z letoška i z předchozích sezon,“ upozornil Snášel.

Maso flambované na whisky i exotika

Návštěvníci by se dle jeho slov měli zastavit u značek jako je teplický Burger Saloon - Jezdci, kteří kromě skvěle vyladěných burgerů s netradičními červenými bulkami baví jedlíky westernovou stylizací. "Silné zastoupení bude mít na jihu Čech i brněnská gastronomická scéna, která v posledních letech boduje v řadě globálních turistických průvodců. Své burgery přiveze třeba vyhlášená restaurace The Immigrant, nebo Patyzón," informoval Bedřich Snášel s tím, že by si táborští gurmáni neměli nechat ujít jejich burger s masem flambovaným na whisky Jack Daniels.

Milena Hálová peče koláčky na Selské slavnosti ve své pekárničce na náměstí. Letos jich bude asi osm set.
Přípravy na slavnosti v Holašovicích vrcholí. Staví stánky a pečou koláče

Fúzi mezinárodní kuchyně a burgerů pak nabídne koncept Burger Ya, který stojí na čtyřech burgerech majících původ v exotických kuchyních – včetně japonské.

"Jeden z burgerů od Burger Ya bude i vegetariánský. A bezmasé verze nabídnou i jiní burgermakeři. Stejně jako bezlepkové housky pro ty, kteří mají alergii na lepek.

Pro ty, kteří chtějí ochutnat i jiná jídla než tradiční burgery, přiveze festival netradiční street foodové speciality z celého světa. Ať už třeba corn dog – párek obalovaný v těstíčku, nebo klasické domácí hranolky. Extrémní kuchyni pak bude reprezentovat Grig – prodejce hmyzích specialit," doplnila výčet zajímavostí mluvčí festivalu Aneta Valová.

I sladké speciality

Netradiční bude i sladká tečka. Návštěvníci festivalu ochutnají třeba latinskoamerickou smaženou specialitu Los Churros, nebo rolovanou zmrzlinu, kterou zmrzlinář připraví na ledové plotně z ingrediencí, které si sám zákazník vybere. Na stánku Judyth Sweet Art pak lidé ochutnají vyhlášené makronky, které si mohou odnést i domů.

Osmnáctiletý Radek Pospíšil si ve svých šestnácti letech začal vlastníma rukama budovat tiny house. Dnes už plně vybavený dům je jeho splněným snem.
Osmnáctiletý český student si postavil plně funkční dům. A jen za 450 tisíc

Stejně jako na ostatních festivalech budou moci i táborští jedlíci dát svůj hlas oblíbenému burgeru a burgermakerovi. Tradiční anketa se ale oproti předchozím rokům změní a bude elektronická. „Pořád ale platí, že se bude hlasovat jen na místě a hlas v anketě mohou dát skutečně jen ti, kteří nějaký burger ochutnají. Pro vítěze návštěvnické soutěže připravíme věcné ceny i poukazy na další festivaly, nejoblíbenější burgermaker si pak odnese prestižní ocenění, které je signálem pro jeho zákazníky, že burgery opravdu umí,“ vysvětlil Bedřich Snášel.

Hlasovací tablet najdou návštěvníci na infopointu festivalu, soutěžní lístek dostanou přímo od prodejců. Burgermakeři rozpálí svoje grily každý den už v 10 hodin dopoledne, grilovat pak budou vždy do 21. hodiny večerní. "V neděli skončí o hodinu dřív. Vstup na festival je zdarma," uzavřel Snášel.