„Pár sovic sněžních byl sestaven loni. Samice má trvalý handicap křídla, ale i přesto se úspěšně pářila a mládě vylíhla. O mládě se vzorně stará, což se projevuje zvýšenou agresivitou při jeho obraně. Voliéra zůstává kvůli snížení stresu nadále překrytá bambusem“ vysvětluje hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott.

Mládě je zatím pokryto šedým prachovým peřím, které se pomalu začíná měnit v trvalé peří. Zabarvení mláděte pak může naznačit jeho pohlaví dříve, než budou provedeny genetické testy. „Mezi samcem a samicí sovic sněžních lze pozorovat téměř učebnicovou pohlavní dvojtvárnost, tzv. dimorfismus, kdy samec má na bílém podkladu pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná,“ popisuje rozdíly zoolog Kott.

Sovice sněžní jsou největší ptáci žijící v Arktidě. Hnízdí nad hranicí lesa na stále promrzlé zemi tundry. Dalšími oblastmi přirozeného výskytu jsou severní oblasti Evropy, Asie a Ameriky. Vzácně zavítají i do České republiky. Sovice sněžní jsou zařazeny mezi ohrožené živočišné druhy, a to jak na území ČR, tak v celosvětovém seznamu CITES.

„Naše zoologická zahrada se specializuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. Jsme proto velmi rádi, že se nám je daří nejen chovat, ale také pravidelně rozmnožovat. Aktuální přírůstek je toho důkazem. Sovice sněžní je totiž zařazena v rámci klasifikace červené knihy IUCN jako zranitelný druh,“ uzavřel ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.