Je půl šesté ráno a váš vlak právě přijíždí na nástupiště táborského nádraží. Dostali jste chuť na zmrzlinu? Žádný problém. V okénku nádražního bufetu už mají otevřeno. Vybrat si tu můžete z deseti druhů, kopeček tu stojí pouhých sedm korun. „Máme otevřeno teprve krátce, ale lidé chodí na zmrzlinu hodně. Nejvíc chutná klasika, vanilka a čokoláda, ale hitem je třeba i piňa colada,“ říká prodavačka Lenka Volfová.

Ještě v půl desáté večer si sem můžete na kopeček zajít. Jestli máte ale raději točenou, stačí popojít o pár metrů dál k nádraží autobusovému. Vanilkovou a čokoládovou tu v QuickBurgeru mají každý den, u předního okénka mají ještě na výběr vždy další příchuť. Když je dobrý den, vytočí tu i 150 litrů zmrzliny. Lidé si nejčastěji vybírají porci za 15 korun, ale najdou se i stálí zákazníci, kteří si dojdou pravidelně pro obří za pětadvacet korun. I v zimě.

„Točená zmrzlina je teď v kurzu. Zkoušeli jsme tu i kopečkovou, ale nechytla se,“ přiblížila Andrea Purmanová. Sama si i v práci zmrzlinu dopřeje. „Hlavně když jsou vedra, míváme tu skoro padesát stupňů. Je to pro nás osvěžení.“ Největší nával je u okénka mezi jednou a šestou odpoledne. Když se končí ve škole a v práci. Kromě tří zimních měsíců tu zmrzlinu nabízejí po celý rok.

„Když jsem třetí den na okně, už mám otlačené dlaně od páky. Točíte se vlastně několik hodin v kuse jen od okénka ke stroji a k počítači a už máte pomalu mžitky před očima,“ připustila její kolegyně Monika Pokorná, která dává přednost vodové zmrzlině v konkurenční Sandře. Tam si můžete vybrat. Máte–li chuť na kopečkovou, zajdete dovnitř, zvenku lákají okénka na ovocnou i smetanovou.

„Smetanovou si mohou zákazníci dát i s čokoládovou nebo pomerančovou polevou. Hodně se to prodává,“ tvrdí prodavačka ze Sandry Veronika. Kdyby si ale měla ke „Dni zmrzlinářů“ něco přát, zmrzlina by to rozhodně nebyla. „Po těch dvou letech už ji moc nemusím. Raději něco od masa,“ směje se. Když se tu hýbají kšefty, vystřídá se u jednoho okénka až pět stovek lidí. A netroškaří. Volba padne nejčastěji na tu největší, za dvacet korun.

V Campanelle si můžete každý den vybrat ze třinácti druhů kopečkové zmrzliny a to i v zimě. Přestože tu najdete příchuť tiramisu nebo cookies, mezi nejoblíbenější patří opět klasika: vanilka, čokoláda, jahoda a malina.

A co by si ke „Dni zmrzlinářů“ přála Monika Válková z Campanelly? Ať se každý den vyprodá celá várka.

To si určitě přeje i Jiří Hoffman, majitel cukrárny, které se říká U vláčku. Každou půlhodinu totiž nad hlavami zákazníků projede mašinka se třemi vagónky.

„U nás koupíte točenou smetanovou a můžete ji dostat čistou nebo s čokoládovou či jahodovou polevou. Kromě toho nabízíme dvanáct druhů kopečkové zmrzliny,“ ukazuje na bohatě zdobené vaničky zmrzlinář. Tak se totiž Jiří Hoffmann sám nazval. „Zmrzlinář je podle mě ten, který je od rána do večera vzadu u stroje a vyrábí zmrzlinu. Občas se projde mezi zákazníky, jestli je všechno v pořádku a jde znovu vyrábět.“

Mezi třinácti druhy tu najdete třeba tvarohovou, občas tu narazíte i na čokoládovou s chilli. A že se dá zmrzlina vyrobit skoro ze všeho, o tom svědčí i nedávné pivní slavnosti. „Vyrobili jsme pivní zmrzlinu a rozdávali jsme ji jako prezent. Není to na to dát si celý kopeček. Spíš jen tak na lžičku,“ míní majitel cukrárny, který v dětství rád chodíval na pistáciovou do „paneláku“ na Kopečku.

„S pistácií to sice nemělo nic společného, ale byla zelená,“ směje se Jiří Hoffmann.

V poslední cukrárně na trase od nádraží k náměstí jsme konečně narazili na jedovatě modrou šmoulovou zmrzlinu. Rozmixované panáčky s modrou pletí v ní ale nenajdete. Její chuť totiž nejvíc připomíná karamel.

„V televizi je zase začali dávat a děti na ni opravdu chodí. Když se zrovna dodělává várka, jsou zklamané, že šly přes celý Tábor až k nám, aby si mohli dát šmoulovou a my ji zrovna nemáme,“ poznamenala prodavačka cukrárny Zlaté slunce na Žižkově náměstí Olga Vejvodová.

Denně tu většinou vyprodají všechny vaničky. Na prodeji zmrzliny se krize nejspíš nepodepsala. Tohle studené potěšení si v teplých letních dnech dopřeje každý. Jiří Hoffmann to nejspíš shrnul za všechny zmrzlináře, když pronesl: „Na prodeji zmrzliny se nejvíc podepisuje počasí.“ Špatné počasí, to je pro nás krize.“

KDE SI MŮŽETE KOUPIT ZMRZLINU

1. Okénko na vlakovém nádraží
Deset druhů kopečkové zmrzliny.
Porce stojí 7 korun.
Jako netradiční nabízí příchuť piňa colada.
Otevřeno denně od 5.30 do 21.30 hodin

2. QuickBurger – u autobusového nádraží
Točená zmrzlina.
Čtyři velikosti (za 10, 15, 20 a 25 korun). Každý den kombinace vanilkové s dalším druhem.
Otevřeno denně od 9 do 20 hodin

3. Cukrárna Sandra
Dvě venkovní okénka nabízejí točenou zmrzlinu.
Ovocná vodová stojí 18 korun.
Smetanovou nabízejí za 20 korun. Tu si můžete vychutnat s čokoládovou nebo pomerančovou polevou.
Vanilkovou za 20 korun je možné doplnit jahodovou nebo jablečnou polevou.
Otevřeno denně od 9 do 17.30 hodin (O víkendu od 13 hodin nabízejí pouze vanilkovou míchanou s jiným druhem).
Uvnitř cukrárny si můžete dát zmrzlinu kopečkovou.

4. Cukrárna Campanella
Nabízí 13 druhů kopečkové zmrzliny.
Porce za 10 korun.
Kromě klasických druhů zde můžete ochutnat cookies, tiramisu nebo limetku.
Otevřeno je od pondělí do soboty od 9 do 20 hodin. V neděli od 11 do 20 hodin.

5. Cukrárna a kavárna řečená „U vláčku“
Cukrárna a kavárna nabízí na jednom místě kopečkovou i točenou zmrzlinu vlastní výroby.
Kopečkové má 12 druhů.
Porce za 15 korun.
Kromě obvyklých příchutí zde můžete jednou za měsíc ochutnat například čokoládovou s chilli.
Točenou zmrzlinu nabízejí smetanovou. Velkou za 25 korun, malou za 23. Požádat můžete o jahodovou nebo čokoládovou polevu.
Otevřeno je od pondělí do soboty od 9 do 19 hodin. V neděli od 10.30 do 18.30 hodin.

6. Cukrárna Zlaté slunce
V nabídce má většinou šest až osm druhů kopečkové zmrzliny vlastní výroby.
Porce za 10 korun.
Jahodu, vanilku a čokoládu zde najdete vždy. Cukrárna navíc nabízí dětmi oblíbenou šmoulovou. Jako zajímavost pak například zmrzlinu s příchutí vaječného likéru
Cukrárna má otevřeno od pondělí do soboty od 8 do 18 hodin, v neděli a ve svátky od 9.30 do 18 hodin.

KATEŘINA NIMRICHTROVÁ, PETRA KOSOVÁ