Ten zažívají rybáři na Soběslavsku už více než století. Jejich spolek, který patří k těm nejstarším v České republice, totiž letos oslaví 120 let od svého založení. Funguje už od listopadu roku 1895.

„Začínalo se tu asi s dvaceti členy, ale dnes už je nás přes šest set," upřesňuje Petr Lintner, který kromě spolku, jenž vede už 15 let, řídí také místní gymnázium a zajímá se z zdejší historii. Během 2. světové války se počet členů pohyboval okolo 250 až 300. Když Petr Lintner na konci 90. let vedení spolku přebíral, situace nebyla právě růžová.

Na Brousku

Spolek měl stále okolo 350 rybářů, ale téměř se rozpadal, mimo jiné také kvůli táhlým soudním sporům.

„V té době jsme přišli o značnou část našeho majetku v areálu Na Brousku, který z velké části přešel do soukromého vlastnictví. Šlo o pozemky, nemovitosti, sádky, sklady a tak dále. Naše spory se táhly dlouhých deset let, ale nakonec jsme velkou část majetku získali zpátky," říká s úlevou Petr Lintner.

Díky tomu mají dnes Soběslavští standardní zázemí rybářského spolku a patří mezi největší v okrese.

„Mohli jsme se vrátit na sádky, získali jsme i vhodné technické vybavení jako lovicí nářadí, a snažíme se mít i chovné rybníky v dobrém technickém stavu. To znamená, že jakmile je vyčerpáme, neopustíme je, jak bývá jinde zvykem," říká Petr Lintner.

Dnes se starají o zhruba desítku chovných rybníků a sportovní revír Lužnice 6, pod nějž patří rybník Nadýmač, pískovna v Roudné a v Klenovicích a Černovický potok 1,2.

S pytlačením se podle Petra Lintnera potýkají minimálně. „Na chovných rybnících nás více než pytláci trápí spíše vydra říční," jmenuje sice krásnou, ale škodnou šelmu. „Horší je to na sportovních revírech, kde se nepotýkáme s pytlačením jako takovým, ale spíš s nedovoleným způsobem lovu, a to hlavně v období dovolených, kdy u nás chytají i cizí rybáři," podotýká předseda.

Zdejší rybářská stráž tu podle něj zabaví kolem pěti povolenek ročně. Množství přestupků ale stráž vyřeší jen formou domluvy.

Největší katastrofy má obvykle na svědomí počasí. Ryby může ohrozit nejen sucho, se kterým se rybáři potýkají právě v tomto období, ale naopak také povodně, jež Čechy zasáhly v roce 2002, 2006 i v roce 2013. Voda v Lužnici v roce 2002 vystoupila na úroveň, kterou místní nepamatují desítky let zpátky. „V roce 2006 například došlo k zatopení areálu Na Brousku. Protrhl se tu jez, který zadržuje vodu pro sádky a Nový rybník. Přímo katastrofální následky měla i blesková povodeň v roce 2013, přestože byla jen lokální," vzpomíná Petr Lintner.

Soběslavský spolek se ale během let nepotýkal jen s množstvím nepříjemných okolností, má na svém kontě i mnoho parádních rybářských úlovků, o nichž sní každý začínající rybář.

„Na Lužnici se například podařilo chytit sumce o 45 kilogramech i jedenáctikilovou štiku nebo sedmnáctikilového kapra," těší se z úlovků Petr Lintner. Největší rybu se tu snaží ulovit nejen dospělí ostřílení rybáři, ale i ti mladí, začínající. V Soběslavi totiž funguje pod domem dětí a mládeže rybářský kroužek, který letos navštěvovala více než dvacítka nadšených rybářů. Každoročně pořádají i závody v rybolovu a děti slavnostně dostávají doklady.

Stát se rybářem ale zase není tak jednoduché. Nestačí jen vlastnit rybářský lístek a povolenku. „V první řadě by člověk měl mít k rybolovu vztah. Ale musí si i leccos nastudovat a splnit příslušné testy," upozorňuje zájemce Petr Lintner.

Výroční schůze

Na počest letošního významného jubilea uspořádali soběslavští rybáři výroční schůzi a vyznamenali dlouholeté členy.

Jedním z nich byl právě Petr Lintner, dnes tedy držitel stříbrného odznaku za záslužnou práci v rybářství.

Odznaky rybáři získávají v bronzové, stříbrné i zlaté kategorii. Záleží nejen na tom, kolik let ve spolku strávili, ale také na jejich výsledcích. Jejich dlouholetou činnost snad v blízké době Petr Lintner zpracuje i knižně.

„Rád bych, aby pokračování o soběslavských spolcích, včetně toho našeho rybářského, vyšlo tak do dvou, tří let," plánuje.

Autor: Kateřina Šímová