Co je mateřské centrum?
Ve většině případů je mateřské centrum nezisková organizace, která sdružuje rodiče na mateřské a rodičovské dovolené. Dává jim možnost trávit smysluplně čas se svými dětmi a seznamovat se s dalšími lidmi. Také naše rodičovské centrum se netýká pouze maminek. Do Radosti dochází členové celé rodiny. Velmi často sem s dětmi zavítají například prarodiče nebo tatínkové.

Kdy začala centra vznikat?
Právě v letošním roce oslavujeme 20. výročí od založení prvního mateřského centra v České republice. Rodičovské centrum Radost fungovalo od roku 1997 pouze jako projekt Komunitního centra pro děti a mládež Cheiron T. V roce 2006 se rodičovské centrum oddělilo a vzniklo jako samostatné občanské sdružení.

Co mají maminky dělat pro to, aby vzniklo MC v jejich místě?
Vždycky záleží především na trpělivosti maminek. Založit občanské sdružení není složité. Stačí k tomu totiž pouze tři lidi. Ti se ale musí obrnit trpělivostí a připravit se na počáteční anabázi po úřadech. Důležitá je i práce dobrovolníků. Maminky na vesnicích většinou jednoduše vytvoří skupinku a schází se bez určených stanov. Radost má již větší záběr. Prostory nám poskytuje město. Je ale důležité umět sehnat peníze na provoz, což řešíme hlavně formou dotací.

Můžete tedy přiblížit financování centra?
Především žádáme ministerstvo sociálních věcí o dotace na energie a na kulturní akce, které pořádáme. Také žádáme město na sociálním odboru a odboru kultury. Uvažujeme do budoucna o zřízení jesliček pro děti do tří let. Je to ale spíše taková vize, protože se nám na ně nedaří sehnat peníze. Zatím nám neschválili dotaci a táhnout jesličky z peněz rodičovského centra je vcelku neúnosné.

Na co se Rodičovské centrum Radost specializuje?
Pravidelně pořádáme kroužky a kurzy pro děti. Pro ty nejmenší je tady herna s broučky. Děti s maminkami se vydovádějí i na výtvarném čarování. To je pro děti od dvou do čtyř let. Rodiče musí spolupracovat a společně se svými ratolestmi vytváří různé výrobky. Pak tu máme klub pro maminky s předčasně narozenými dětmi.

Jaké máte plány do budoucna? Již jste mluvila o zřízení jeslí…
Máme přání, udělat v Radosti kroužek pro malé zahradníky. Už tady byly i náznaky projektu na přírodní zahradu. Spíše je to taková vize. Ale v nápadech se meze nekladou.

Kam práce v mateřském centru posunula vás?
Působím v Radosti zatím jen krátce. Mám dvě děti a neustále s nimi něco tvořím, proto jsem se také do sdružení přidala. Člověk alespoň může něčemu prospět.