Kam poputují v těchto městech největší sumy peněz a kde naopak chtějí radnice ušetřit, je předběžně rozhodnuto, zastupitelé však ještě mohou peníze přesouvat.

Zdravý rozpočet

V Plané nad Lužnicí se snaží už několik let o úspory, proto také letos dosáhli přebytku přes 13 milionů. „Mohli jsme si proto dovolit rozpočet pro příští rok koncipovat jako ztrátový, protože ho pokryjeme z výsledků hospodaření předchozích let," uvedl starosta Jiří Šimánek. Podle jeho mínění je základem hospodaření města zdravý rozpočet. „Děláme jen to, co si můžeme dovolit. Základem největších úspor jsou výběrová řízení. Děláme je již roky od 150 tisíc na všechno. Elektrickou energii už třetím rokem nakupujeme přes burzu. Hodně činností například v oblasti kultury si děláme z vlastních zdrojů. Stejně tak údržbu města zajišťují převážně naše technické služby. Pouze některé odbornosti nakupujeme jako služby," vysvětlil, kde se snaží šetřit městské peníze.

PLÁNY PLANÉ NAD LUŽNICÍ

Celkové příjmy 74,663 mil.Celkové výdaje 88,066 mil.Přebytek          13,403 mil.

Největší investiceRevitalizace fary 8,142 mil.
Plánské nábřeží   5 mil.
Revitalizace centra 5 mil.
Rozpočet zastupitelé budou schvalovat 17.prosince od 18 h.

Jako v každém městě se i v Plané spoléhají na dotace. „V příjmem jsou zahrnuty ve výši devíti milionů. Jedná se pouze o schválené dotace. Každé další, o které se budeme ucházet, mohou hospodaření jen zlepšit," dodal Jiří Šimánek. Občané města na Lužnici mohou být klidní, nechystá se zvyšování správních a ani místních poplatků. Jak řekl starosta, s jejich navýšením se pro příští rok nepočítá.

Z návrhu investiční akcí vyplývá, že se lidé dočkají oprav komunikací v ulicích Nad Hejtmanem, Na Skalách, Ve Stržném, U Řadovek a Zářečí. Po novém chodníku by se měli projít od Elka do lokality Nad Hejtmanem, v ulicích Okružní a Na Skalách.

Nejdražší je fara

Nejvyšší investicí, která by si měla vyžádat víc než osm milionů, je revitalizace fary, která je v současnosti již v plném proudu. Shodně po pěti milionech chtějí investovat do plánského nábřeží a centra města. Novou střechu má dostat i městský úřad, a to za tři miliony. Z ostatních výdajových položek vyčnívá například činnost místní správy, která by měla vyjít přes pět milionů, nebo příspěvek na provoz základní školy ve výši 3,7 milionu a sběr a svoz komunálního odpadu za čtyři miliony.

Také v Jistebnici plánují v následujícím roce velké investice, a to převážně do stavebních úprav ve městě. I Jistebničtí počítají s dotacemi.
„Poměrně dost jsme přeinvestovali letošní rok. Finančních prostředků je málo, proto spoléháme na příspěvky formou dotací z Evropské unie," připouští starosta Jistebnice Vladimír Mašek, který stavby konkretizoval. „Velké finanční prostředky padnou na zateplení našeho domu s pečovatelskou službou a na obnovitelné zdroje tepla. Dále by měl být zřízen sběrný dvůr."

PLÁNY JISTEBNICE

Celkové příjmy 33,335 mil.Celkové výdaje 33,335 mil.Zdroj z předchozích let 1 mil.Největší výdaje:Komunální služby 7,7 mil.
Činnost místní správy 4,8 mil.
Základní školy 2,7 mil.

Poplatky beze změn

Právě na zmíněném pečovatelském domě by se měla Jistebnice spolupodílet jedním milionem korun, přičemž celková předpokládaná suma je kolem 6,6 milionu. Přesný postup bude řídit právě dotace, o kterou již mají Jistebničtí zažádáno. Dotační příspěvky od EU jsou pro rozvoj obce důležitou, přesto jen variabilní finanční položkou. Žádosti obce o dotaci pro náročnou a rozsáhlou akci, kterou si mnohdy připravují i několik let, je nutné pečlivě připravit. Právě na žádosti leží celý úspěch.

Místní obyvatelé mohou i v nadcházejícím období počítat se stejnými správními poplatky. Podle slov starosty se svoz odpadu ani vodné a stočné zdražovat nebudou. „Poplatky jsme projednávali v radě. Jediné, u čeho jsme diskutovali, bylo vodné a stočné. Nakonec jsme se rozhodli, že je ponecháme ve stejné výši," potvrdil Vladimír Mašek. Zastupitelé už dnes večer při veřejném zasedání odhlasují konečný rozpočet pro následující rok. Ještě včera žádný ze zastupitelů na vedení města doplňující požadavek nezaslal, je tedy pravděpodobné, že rozškatulkování peněz zůstane dle návrhu.

Autoři: Lenka Pospíšilová, Kamila Bílá