Táborsko – Firmám se daří, hledají desítky lidí, volných míst je víc, nezaměstnaných ubylo. Trhu práce se podle ředitele táborského úřadu práce Pavla Kaczora daří nejlépe za posledních  šest let.

„Čísla jsou možná dobrá, ale žádná hitparáda to  pořád není. Holka si v nabídce moc nevybere, samý elektrikář, skladník, opravář anebo kuchařka," čte z panelů na ÚP  sedmadvacetiletá Eva K.,  která by ráda zaměstnání změnila. Ukončila bakalářské studium a současná práce v obchodě jí nevyhovuje.

Nezaměstnanost:Míra nez. k 30. dubnu - 6,7%
Počet volných míst - 709
Počet  uchazečů - 4578
Z toho:  absolventi - 244
nad 50 let - 1424
víc než rok v evid. - 1987
Počet uchazečů na 1 místo - 6,5


Nejen ona si nyní může pročíst aktuální nabídku, která obsahuje 709 volných pozic.
„To je nejvíc od roku 2008. Obecně lze říci, že situace na zdejším trhu práce je nejlepší za posledních zhruba šest let. Na jedno volné místo připadá  6,5 uchazeče, což se dostává 
k předkrizovým hodnotám ze druhé poloviny roku 2008," upřesňuje Pavel Kaczor aktuální statistiku.
Podle jeho informací hodlá najít nové zaměstnance řada firem.  Desítky příležitostí nabízí například Kovosvit.
„Kde hlavně trpíme nedostatkem, to jsou obraběči kovů. Proto úzce spolupracujeme se sezimovoústeckou školou COP a studentům poskytujeme i stipendia," říká personalistka firmy Gabriela Jeřábková. Kovosvit ale přijme například i specialistu na investice, mistra nebo podnikového právníka a další.
Když se daří firmám i české ekonomice, lépe shání uplatnění i lidé starší padesáti let či absolventi škol. Ti se v roce 1999 na nezaměstnanosti podíleli až 31 procenty, nyní  jen 5,3 procenta.


Z výkazů, které úřad práce každý měsíc zpracovává, je patrné, že i on sám se aktivně podílí na vytváření nových pracovní míst. „Na základě našich dotací bylo například  loni vytvořeno bezmála 450 tak zvaně společensky účelných pracovních míst," říká Pavel Kaczor s tím, že jde o pozice, na jejichž zřízení i udržení zaměstnavatelům přispívají  zpravidla půl roku.

Úřad také u obecních úřadů nebo jiných neziskových organizací zajistil práci pro 200 lidí v rámci veřejně prospěšných prací. „Dosavadní čísla z letošního roku napovídají, že za rok 2015 takto vytvoříme ještě podstatně více pracovních míst než loni, protože za letošek už je to v tuto chvíli přes 250 podpořených míst u zaměstnavatelů a asi 180 míst na obcích. Tam už jsme v tuto chvíli na číslech odpovídajících celému loňskému roku," dodal k vývoji Pavel Kaczor.