„Prodávají se proto tři čtvrtiny domu a situace se řeší. Zájemci samozřejmě jsou, ale dům by chtěli pochopitelně celý," uvádí k prodeji makléř Pavel Švec.

Dům městského stylu má tři podlaží a dělí se na dvě části – na novou a starou. Nová část je z poloviny podsklepená. V podlažích jsou situované velké byty a podkrovní prostory s možností půdní vestavby.

V přízemí staré části se nachází jedna místnost, kotelna a několik menších technických místností. Nahoře je otevřená půda s dřevěným schodištěm. Objekt dále tvoří zděný přístavek, v němž jsou dvě technické místnosti.
„Technický stav domu není úplně nejlepší, ale je uživatelný. Co se týče historie, dokumenty žádné nemáme," říká Pavel Švec.

Z dob husitů

Budova je dobře viditelná z náměstí a postavená tu byla v roce 1920. Zadní části, které tvoří zejména stodoly a uzavírají dvůr, jsou podle majitele Miroslava Pecha mnohem starší. „Pamatuje je ještě hejtman Žižka a pocházejí údajně z prvních náznaků staveb v Malšicích, které byly založeny kolem roku 1229," říká s nadsázkou majitel.
V 50. letech tu mívali Jirkovi obchod a jsou zřejmě i staviteli novější části. „Proto je ten dům tak veliký, dole se prodávalo a byly tam i sklady. Mým rodičům pak poslali ke svatbě blahopřání, to si pamatuji z dětství," říká sousedka, která si nepřála být jmenovaná. Potomky jsou právě Pechovi.

David Peltán