Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS), uvedla, že od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 85 suspektních vzorků a 29 vzorků od samoplátců. "Pozitivní byl jeden. Jednalo se o muže ukrajinské národnosti, který byl testován při příjezdu do České republiky jako samoplátce. Nyní zůstane v nařízené domácí izolaci na Táborsku,“ uvedla ředitelka KHS a pokračovala: „V posledních dnech zaznamenáváme i u nás v jižních Čechách, které jsou dosud krajem s nejnižším relativním i absolutním výskytem COVID-19 v celé ČR a epidemiologicky velmi klidné, případy pozitivity zahraničních pracovníků a jejich rodinných příslušníků. Upozorňuji proto jihočeské zaměstnavatele na povinnost vyžadovat u zahraničních pracovníků, přijíždějících z vybraných zemí EU a mimo zemí EU, od pondělí 20. července negativní test na COVID-19. Výsledek testu nesmí být starší čtyř dnů a tato povinnost se z unijních zemí vztahuje mimo jiné na občany Rumunska, Bulharska a Portugalska a též na občany mimounijních zemí, například Ukrajiny" řekla s tím, že více informací naleznou zaměstnavatelé na webové stránce Ministerstva zdravotnictví nebo na webu naší krajské hygienické stanice.

V sobotu se v Třeboni uskutečnily 23. Historické slavnosti Jakuba Krčína.
Jakuba Krčína přivítali v Třeboni s deštníky

Ze stávajících 16 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno šest na Jindřichohradecku, po čtyřech na Prachaticku a Táborsku a dva na Písecku. Českobudějovicko, Českokrumlovsko a Strakonicko hlásí aktuální nulu. V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si však jižní Čechy udržují s 33,37 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k sobotní 18. hodině) i nadále pozici regionu s absolutně nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

Jitka Luňáčková, epidemioložka KHS, konstatovala, že pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 19 402 osob. V povinné karanténě se k sobotní 18. hodině nacházelo 51 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu v sobotu zvýšil o 29 na celkových 4 426.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Next clinics zajišťuje odběry pro samoplátce pouze po předchozím objednání na telefonní lince 385 524 217 v českobudějovickém Géčku vždy v době od 6.30 do 7 hodin. Od pondělí 20. července dochází v Jindřichově Hradci ke změně provozu odběrového místa. Stan v nemocnici bude v provozu v pondělí, ve středu a ve čtvrtek vždy od 8 do 12 hodin. Objednací doba odběrového místa pro indikované i hospitalizované pacienty a samoplátce na telefonním čísle 728 230 031 je pondělí, středa, čtvrtek od 7 do 12 hodin. V úterý a v pátek od 11 do 13 hodin.

Škoda 110 R slaví letos 50 let od zahájení výroby
Poslední vzepětí automobilové krásy za totality: Škoda 110R vznikla před 50 lety

Podle verifikovaných dat KHS bylo v sobotu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 117 žen a 98 mužů. Z celkových 215 dosud potvrzených případů je 45 z Prachaticka, 43 z Českobudějovicka, 41 ze Strakonicka, 24 z Jindřichohradecka, 23 z Českokrumlovska, 23 z Táborska a 15 z Písecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně třináct dětí ve věku do 14 let. Dvaadvacet nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, jednačtyřicet v kategorii od 25 až 34 let, třiatřicet v kategorii od 35 do 44 let, čtyřiatřicet v kategorii od 45 do 54 let a třiatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.