V Českých Budějovicích začalo v sobotu 23. dubna frézování vozovky ve Strakonické ulici. Klíčová tranzitní komunikace pro jízdu ve směrech Tábor - Rakousko a Třeboň - Písek i pro vnitroměstskou dopravu čeká velká oprava rozvržená do devíti částí. Skončit by měla nejpozději za dva měsíce, pokud bude přát počasí, možná už na začátku června. První práce můžete vidět ve fotogalerii Deníku.

Dobrou zprávou pro motoristy je, že v jihočeské metropoli skončí s předstihem uzavírka v Rudolfovské ulici v Novém Vrátě, kterou lze vyžít od pondělí při hledání místní náhradní trasy za zúženou Strakonickou. Pro tranzit je možné za Strakonickou využít trasu Nádražní - Mánesova - Na Dlouhé louce, ale s tím rizikem, že i ta je zejména v pracovních dnech velmi frekventovaná.

Vodovod o měsíc dříve

V Rudolfovské ulici se opravovala vodovodní síť. Podle náměstka primátora Petra Holického bude normální provoz obnoven přesně o jeden měsíc a týden dříve, než bylo naplánováno. „Stavba je dokončena a vodovod funguje. Jsem rád, že se nám práce podařilo uspíšit a že poměrně vytížená Rudolfovská může být od pondělí 25. dubna plně zprovozněna, a to včetně linek MHD,“ uvedl Petr Holický.

Strakonickou ulici v Českých Budějovicích začne opravovat Ředitelství silnic a dálnic ČR. Dopravní omezení začnou v pátek 22. dubna 2022 večer. Od soboty začne frézování starých asfaltů.
Začínají opravy Strakonické v Budějovicích, tranzitu uberou pruhy

Zajímavostí stavby byla výměna potrubí bezvýkopově, tedy řízeným vodorovným vrtáním se zatahováním potrubí. „Odpadl tak obvyklý stavební ruch jako bagrování, přesuny zeminy a pohyb některých vozů a strojů. Na někoho to mohlo dokonce působit i tak, že se na stavbě nic neděje a dopravní uzávěra nemá opodstatnění,“ vysvětlil průběh prací Petr Holický.

Strakonická zachová průjezd

Opravy ve Strakonické budou po většinu času znamenat omezení počtu jízdních pruhů ze čtyř na dva. Ale podle Adama Kolouška z tiskového oddělení ŘSD stále zůstane průjezdný alespoň jeden jízdní pruh pro každý směr. Řidiči ovšem budou muset počítat s možným zpožděním. O některých víkendech pak bude omezen průjezd křižovatkami Strakonické s levobřežní komunikací, Plzeňskou ulicí nebo Pražskou třídou. O těchto omezeních bude Deník předem informovat, ŘSD přislíbilo jejich avizování v zájmu informování veřejnosti.