V domě rodičů a podle receptu od prababičky a dalších receptů peče sladké i slané dobroty v samém centru Českých Budějovic Lenka Karvánková. Jako by se vrátily dávné časy, kdy se peklo pár metrů od pultu, kde se pak prodávalo. Praxe vyzkoušená staletími vzala za své až nástupem moderních pekárenských provozů. Už nějaký čas se ale Lenka Karvánková stará o to, aby poctivé řemeslo ve starém stylu obhájilo své místo na slunci, nebo spíše u pece a u zákazníků.

V provozovně, na kterou by nejvíce ze všeho sedělo označení "jako dlaň", se Lenka Karvánková otáčí kolem přípravy, jedné kynárny a jedné trouby s výpomocí partnera Emila Jirouška. Teď ve vánočním čase se připojuje k více než dvaceti druhům "celoročního" pečiva, které se nachází ve výloze Vypečenýho okna v Hroznové ulici, i to sváteční - včelí úly, vánočky, perníčky máčené v čokoládě, ischelské koláčky… "Vánočního pečiva děláme jedenáct druhů, i na zakázku. Letošní novinkou jsou pistáciové kuličky," říká Lenka Karvánková a dodává, že se občas nějaký druh vedle klasiky mění, ale málo. Většinou vzhledem k módním trendům.
Vedou zelňáky
V Hroznové ulici peče sympatická dvojice dva roky, předtím v Kanovnické deset let. Ale dům v Kanovnické získal nového majitele a naopak, v době covidu v Hroznovce skončili prodejci pizzy. Takže se Lenka Karvánková usadila u rodičů. "Otevíráme v sedm, vstáváme v půl čtvrté," přibližuje život pekaře Lenka Karvánková. A řadu zákazníků zdraví jménem.
"Nejvíce se prodává zelňáků, peču je podle receptu od prababičky," říká pekařka, která má hotelovou školu. Na odbyt jdou také rohlíky nebo pletenky. Zájem je i o speciality, jako jsou parmazánové sušenky. "Napřed je znát cibulka, teprve později se rozvine parmazán," popisuje Lenka Karvánková na jih Čech neobvyklé pečivo. Na zakázku dělají třeba pro jednu hospodu housky na burgery.
Zelí z Roudného, máslo z Madety, jablka ze Lhenicka
Klasický zelňák se dělá z Roudenského zelí. Týdně se přiveze několik desítek kilogramů. Na suroviny se ve Vypečeným okně dbá, aby byly sezonní a pokud možno z regionu. Máslo je jen od Madety. "Je jedno, jestli stojí čtyřicet nebo sedmdesát korun. Když tam patří máslo, musí tam být máslo. Když by se tam nedalo, bude to poznat," zdůrazňuje pekařka.

Jablka na štrúdl jsou ze Lhenicka a sezonně se pečou také koláče z jahod, pak v průběhu roku z rebarbory, následují ostružiny a švestky, na podzim nechybí ani houby. Sama Lenka Karvánková má z vlastní produkce ráda všechno sladké a ze slaného zelňáky.
Betlém a punč
Novinkou adventního času u Vypečenýho okna je letos betlém složený z několika postav a pro zahřátí jako obvykle punč. Někteří zákazníci si ho i v chladnu dají na židličce u stolku. Nebo kávu. Paní Lucie se staví jednou, dvakrát týdně. "Na kafe a něco sladkého. A potom do práce," usmívá se stálá zákaznice.
A jaké novinky chystají v Hroznovce na příští rok? To se ukáže až po dovolené, která je pro pekaře spíše služební cestou za pečivem třeba do Francie nebo Itálie. Díky tomu se třeba v sortimentu objevily zmíněné parmazánové sušenky.
