Pomalu se začíná stmívat, vánoční světýlka v podloubí na rohu náměstí Přemysla Otakara II. se rozsvěcí. Nebýt kamer a filmového štábu, člověk by řekl, že jsou Vánoce.

V ulicích Krajinská a Piaristická zasněžuje pan Jakub od speciálních efektů se svým týmem dlažbu a auta. „Je to papírový sníh, aplikuje se s vodou,“ vysvětlují chlapi od efektů. Ve středu mohli zasněžit 1 600 m2. „Zítra toho bude víc,“ říká pan Jakub. Sněhu s sebou přivezli celý návěs. Dokáží prý pokrýt celé náměstí. „V zadání bylo nasněžit jemnou panensky čistou vrstvičku prašanu a oni nám to rozjezdí na kole,“ ukazuje naoko rozčileně jeho kolega na dva kluky, kteří jedou z hokeje domů.

Mezitím štíhlá slečna stojí ve dveřích obchodu s čokoládou a drží podtácek s kuželem bonbonů ve zlatém alobalu. Na povel se blíží ke kameře. „Já jsem jen dublérka,“ usmívá se studentka Anna Škoríková z Českých Budějovic. „Nevěděla jsem, co budu dělat, je to moje první zkušenost a skvělá,“ doporučuje. Po ní zaujme stejnou pozici ve dveřích do obchodu opravdová francouzská herečka. Kadeřník jí každou chvíli upravuje vlasy. „Běžte do podloubí a jakmile se řekne akce, budete si povídat a zahnete za roh,“ dostanou za úkol dva komparzisté. „Připravit! Three, two, one… Action!“ zní česko-anglický pokyn. Herečka vykročí ladným pohybem a kamera jede po kolejničkách souběžně s ní. Pohodit vlasy, podívat se do kamery a nevysypat přitom podtácek s bonbony je oříšek, scéna se musí opakovat. Nakonec je režisér spokojen.

I na jihu Čech jsou starostové, kteří v čele radnice stojí již několik volebních období a mnozí znovu kandidují.
Nesplněný úkol starosty: slepicím nevydal občanky

Opodál stojí přihlížející. Například Jarda a Lenka Potclamovi, kteří se o filmování dozvěděli na internetu. „To je dobře, proč by se mělo všechno natáčet v Praze,“ myslí si dvojice.

Pavel Špaček z produkce mi svěří, že České Budějovice byly mezi deseti vybranými lokacemi na natáčení a zvítězily. „Hledali jsme něco, co bude vypadat ve tmě jako italské náměstí,“ říká. „Je to tady krásné,“ vysvětluje producent Vlasta Kristl, proč právě České Budějovice. Jestli o Vánocích reklamu, kterou natáčeli Francouzi, v Čechách uvidíme, zatím neví. „Bylo by to hezké,“ myslí si producent.

Herečka už je připravena na další scénu. Tentokrát na detailní záběr, který bude ve výsledku zpomalený. Musí donést rozbalený čokoládový bonbon k ústům, jen jako si ukousnout a přivřít slastně oči.