Český král a císař Svaté země římské Karel IV., jehož 700. výročí narození si letos připomíná celá země, dal ráz menu, s nímž se český tým kuchařů a cukrářů pokusí v říjnu vyhrát olympiádu.
V pátek teplou část soutěžního menu trénovali v Bechyni. Do své kuchyně v hotelu Panská je pozval kolega ze šestičlenného reprezentačního týmu Pavel Minář. Jeho kapitán, Jan Horký, rodák z Českých Budějovic, upřesnil, že do Erfurtu s nimi pojedou hájit české barvy také dvě ženy.
V německém výstavišti se setká 37 reprezentačních týmů. Každý musí do šesti hodin uvařit 110 porcí pro předem zaregistrované návštěvníky. Jak říká manažer Tomáš Popp, místa už jsou vyprodaná, takže strávníci rozhodně chybět nebudou.
„Nestává, že by nikdo nepřišel, vstupenky se prodávají zhruba půl roku dopředu a hned první den byly všechny vyprodány," říká.
Češi své tříchodové menu věnují Karlu IV. Přesněji tomu, co mu jeho kuchaři ve 14. století servírovali na stůl: podávat tedy budou především ryby a zvěřinu a také raky.
Kuchaři své umění na mezinárodním poli při olympiádách porovnávají jednou za čtyři roky. Reprezentovat mohou jen ti nejlepší, kteří už mají za sebou určité zkušenosti. „Je nás víc, ale jádro reprezentačního týmu už musí mít za sebou určité penzum soutěží. Přidávají se k nám mladší kuchaři, které učíme a pak postupně budou nahrazovat starší členy. Je to podobné jako ve sportu," přirovnává Jan Horký kuchařinu ke sportovním výkonům.
Jako kapitán vidí sílu své skupiny ve flexibilitě. Nic by je nemělo zaskočit, přizpůsobit by se měli umět všem nástrahám, které jim Erfurt může připravit. Také přípravu pojímají hodně důkladně a ani design servisu nenechávají náhodě. Fakulta umění designu ZČ univerzity jim připravila inventář, například talíře, inspirovaný svatováclavskou korunou. Také cukrářky i se budou držet zvoleného tématu vladaře Karla IV
Český národní tým si z předchozí olympiády přivezl dvě stříbrné medaile, za studenou i teplou kuchyni. „Letos bychom chtěli zlato," přeje si Jan Horký.