VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Bechyni trénovali olympionici. Bděl nad nimi Karel IV.

Bechyně - Český národní tým kuchařů a cukrářů bude ČR prezentovat v říjnu v německém Erfurtu. V pátek vařili v Bechyni. 

8.5.2016
SDÍLEJ:

Mistři kuchyně trénovali v pátek v Bechyni na olympiádu. Foto: Alena Šatrová

Český král a císař Svaté země římské Karel IV., jehož 700. výročí narození si letos připomíná celá země, dal ráz menu, s nímž se český tým kuchařů a cukrářů pokusí v říjnu vyhrát olympiádu.

V pátek teplou část soutěžního menu trénovali v Bechyni. Do své kuchyně v hotelu Panská je pozval kolega ze šestičlenného reprezentačního týmu Pavel Minář. Jeho kapitán, Jan Horký, rodák z Českých Budějovic, upřesnil, že do Erfurtu s nimi pojedou hájit české barvy také dvě ženy.

V německém výstavišti se setká 37 reprezentačních týmů. Každý musí do šesti hodin uvařit 110 porcí pro předem zaregistrované návštěvníky. Jak říká manažer Tomáš Popp, místa už jsou vyprodaná, takže strávníci rozhodně chybět nebudou.
„Nestává, že by nikdo nepřišel, vstupenky se prodávají zhruba půl roku dopředu a hned první den byly všechny vyprodány," říká.

Češi své tříchodové menu věnují Karlu IV. Přesněji tomu, co mu jeho kuchaři ve 14. století servírovali na stůl: podávat tedy budou především ryby a zvěřinu a také raky.

Kuchaři své umění na mezinárodním poli při olympiádách porovnávají jednou za čtyři roky. Reprezentovat mohou jen ti nejlepší, kteří už mají za sebou určité zkušenosti. „Je nás víc, ale jádro reprezentačního týmu už musí mít za sebou určité penzum soutěží. Přidávají se k nám mladší kuchaři, které učíme a pak postupně budou nahrazovat starší členy. Je to podobné jako ve sportu," přirovnává Jan Horký kuchařinu ke sportovním výkonům.

Jako kapitán vidí sílu své skupiny ve flexibilitě. Nic by je nemělo zaskočit, přizpůsobit by se měli umět všem nástrahám, které jim Erfurt může připravit. Také přípravu pojímají hodně důkladně a ani design servisu nenechávají náhodě. Fakulta umění designu ZČ univerzity jim připravila inventář, například talíře,  inspirovaný svatováclavskou korunou. Také cukrářky i se budou držet zvoleného tématu vladaře Karla IV

Český národní tým si z předchozí olympiády přivezl dvě stříbrné medaile, za studenou i teplou kuchyni. „Letos bychom chtěli zlato," přeje si Jan Horký.

Autor: Alena Šatrová

8.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 21 000 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků operátor výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Fyzicky náročná práce. Práce v potravinářském provoze. Práce vykonává ve vnitřním vytápěném a klimatizovaném provoze. , Každoroční navýšení mzdy v rozmezí od 2 do 10% (záleží na hospodářském výsledku firmy a odpracovaných let). , Příplatek po zapracování na přípraváře v hodnotě 2 000 Kč/měsíc k hrubé mzdě (po zapracování - po 6 až 12 měsících). , Mzda po 4 letech až 26 000 Kč , 5 týdnů dovolené. Stravenky v ceně 105 Kč. Každoroční navýšení mzdy.. Pracoviště: Zeelandia spol. s r.o., 391 75 Malšice. Informace: Jiří Řezáč, . Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 25 000 Kč Mechanici a opraváři ostatních strojů a zařízení (kromě přesných strojů) elektromechanik a opravář strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Opravy strojů - praxe výhodou, příspěvek na stravování, mimořádné odměny,roční prémie, kontakt e-mailem, tel.: 7:30 - 14:00. Pracoviště: Efko cz s.r.o., Třída Čs. armády, č.p. 839, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Marcel Málek, +420 607 945 504. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 15 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě manipulant. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pož. manuální zručnost, vytrvalost, poctivost,, nástup dle dohody,, stravování, kontakt : TELEFON, E-mail !!. Pracoviště: Gz media, a.s., pobočka soběslav, Wilsonova, č.p. 222, 392 01 Soběslav. Informace: Iveta Bodnárová, +420 605 883 744. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 240 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání: vyučen v oboru, bezúhonnost, praxe v oboru min. 3 roky, samostatnost, spolehlivost, zkušenosti s vařením hotových jídel ve větších stravovacích provozech, Pracovní doba: jednosměnný pracovní režim - 6:00 - 14:30 h, 9:30 - 18:00 h, včetně So + Ne, platové ohodnocení 18.240,- Kč + příplatky za soboty a neděle, příplatky za svátky + možnost osobního ohodnocení po zkušební době, Benefity: příspěvek na stravování, Přihláškou do výběrového řízení je osobní doručení životopisu Janě Zadražilové. Životopisy doručujte osobně po předchozí telefonické domluvě s Janou Zadražilovou.. Pracoviště: Domov pro seniory budislav, 392 01 Soběslav. Informace: Jana Zadražilová, +420 775 246 104.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Českobudějovické IGY Centrum oděno do růžové barvy na podporu prevence i boje proti rakovině prsu

IGY se obléklo do růžové

Ilustrační foto.

Lékařská pohotovost na Táborsku

Užijte si Mezinárodní den stromů v ZOO Tábor

Tábor – Stromy jsou právem označovány za „zelené plíce“ naší planety. Přijďte si připomenout jejich význam v sobotu 20. října do ZOO Tábor u příležitosti Mezinárodního dne stromů.

Opilec obtěžoval hosty restaurace

Tábor – S agresivním podnapilým mužem se ve středu opakovaně potýkala hlídka noční směny městské policie v ulici 9. května.

Ze starých kol vyšperkuje kavalíry

České Budějovice – Tátovi, který opravoval staré motorky, se Lukáš Podlešák od mala motal v dílně. „Jednou jsem přivedl staré kolo, on mi ho předělal a já se do toho nějakým způsobem zamiloval,“ vzpomíná Lukáš Podlešák, jak to všechno začalo.

Žena ze Strakonic pomohla díky facebooku k záchraně života

Strakonice – Operační důstojník jihočeské policie přijal po páteční půlnoci telefonické oznámení od obyvatelky Strakonic.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT