1. 10. Bude Veselí bez policie?

Veselí nad Lužnicí – Už dlouho se mezi Veseláky šušká, že bude zřejmě zrušeno místní oddělení policie. Zastupitelé s tím ale nesouhlasí, a proto na středečním jednání jednomyslně odhlasovali mimořádné zasedání. Konat se bude na konci října. Pozvou na něj i odpovědného zástupce policie, který by jim měl vysvětlit, jaký osud veselskou státní policii doopravdy čeká. O změně obvodního oddělení na policejní stanici však nechtěl slyšet Jiří Štecher, vedoucí územního odboru táborské policie.

5. 10. Cena vody ji dokáže rozplakat

Planá nad Lužnicí – Když se Jiřina Vinklářová z Plané nad Lužnicí zadívá do vyúčtování za spotřebu vody, přijde o dobrou náladu. Může s vodou šetřit sebevíc, ale zlevnění se nedočká. Při vyprávění o tom, že jí polovina důchodu padne jen na poplatky se třiaosmdesátiletá důchodkyně neubránila slzám. „Polovina důchodu mi jde jen na poplatky, z čeho má pak člověk žít? Mám hodné syny a ti mi naštěstí pomohou, jinak bych byla úplně bezradná," popisuje emotivně Jiřina Vinklářová.

9. 10. Tábor nasál skoro celou miliardu

Tábor – Téměř celý rozpočet navíc. To je bilance Tábora v čerpání evropských peněz za období 2007 – 2013. Postavil za ně odpočinkové zóny, vylepšuje sídliště, revitalizoval Holečkovy sady, obnovil přechody pro chodce, rozšířil sběrné dvory, poslal peníze do škol. Zdroji financí byl operační program Jihozápad. Do další výzvy se Tábor přihlásil s výstavbou dvou cyklostezek – z Měšic na Knížecí rybník a v Tismenickém údolí.

11. 10. Parkovací průkazy uplatníte i v cizině

Táborsko – Více než dva měsíce mají lidé na to, aby si stihli vyměnit své současné parkovací průkazy pro osoby se zdravotním postižením, které je opravňují ke stání na vyhrazených místech. Stávajícím kartám, které jejich majitelé zpravidla umisťují v pravé horní části čelního skla a dosud na nich byl jen symbol vozíčkáře, vyprší na konci letošního roku platnost. Parkovací průkaz respektují i země Evropské unie.

16. 10. Podnikatel Snášel čelí úvěrovému podvodu za 330 milionů

Tábor – Výslechy bývalých spolupracovníků a věřitele včera u Krajského soudu v Táboře pokračovalo hlavní líčení s podnikatelem Stanislavem Snášelem. Obžaloba ho viní z úvěrového podvodu za víc než 330 milionů. Poškozenou společností je banka NLB Faktoring. Během dopoledne soud vyslechl pět svědků. Před senát předstoupil obchodník a bývalý manažer Setuzy František Janů. Snášel mu údajně dluží 28 milionů korun.

19. 10. Hledá se vítěz: napodruhé

Tábor – Kdo odejde z klání o zakázku Vodárenské společnosti Táborsko jako vítěz, bude výběrová komise posuzovat podruhé. Musí, protože zadavateli výběrového řízení to nařídil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Důvodem bylo vyloučení účastníka ze soutěže, v níž jde o stomilionovou zakázku na rekonstrukci čistírny odpadních vod na Sídlišti nad Lužnicí.

23. 10. Škola dobíjí autům baterky

Tábor – Šťávu do svého elektromobilu si teď můžete dobíjet v první veřejné stanici v Táboře. Do provozu ji uvedla Střední průmyslová škola strojní a stavební Tábor, která tak město zařadila do evropské sítě dobíjecích stanic. Do konce příštího roku bude čerpání elektřiny zadarmo. Škola bude provoz dotovat ze svých zdrojů. Do školy v Komenského ulici můžete přijet nejen s elektromobilem, ale také elektrokolem či skútrem.

30. 10. V bahně se ukrývala lidská kost

Tábor – S pětiměsíčním zpožděním vyšlo najevo, že se při vypouštění rybníka Jordán našla v dosud nevytěženém bahně lidská kost. Policie však nález z května dále nevyšetřuje, protože expertiza kosti neprokázala násilný trestný čin. Zprávu o části lidského těla lidé slyšeli poprvé minulý týden při besedě o Jordánu, kde František Janda prezentoval práci archeologů.