Na pozemku se už nyní nachází suť po předchozích demolicích. Brzo k nim přibude další. Výsledkem prací však nakonec bude nové a veřejnosti přístupné prostranství.

Jak vysvětlil Vladimír Kofroň z táborského odboru investic a strukturálních fondů, nejdříve přijdou na řadu bourací práce.

„K zemi padne někdejší ubytovna přiléhající k ulici Kyjevská, zděné oplocení, budova bývalých skladů a pás garáží. Celkem dojde k demolici jedenácti objektů,“ uvedl. V pátek předalo město firmě Pragotrade prostor k úpravám.

Některé skelety nalezené pod domem U Mečířů vykazovaly anomálie, jedna z lebek měla v horní čelisti tři zuby, písecká antropoložka také určila pohlaví ženy a několika dětí pohřbených vedle sebe.
Pod domem našli kostry i koule z děl

Podle mluvčího táborské radnice Luboše Dvořáka bývalé vojenské stavby firma demontuje, panely vytrhá, bouraný materiál zčásti rozdrtí a odveze, zčásti pak ponechá na místě po budoucí využití.

„Na místě tak zůstane asi 10 tisíc metrů krychlových nezávadné drtě, která poslouží pro vznik pozvolných terénních vln, které budou překryty geotextilií a zeminou a následně zatravněny,“ upřesnil. Areál pak protne štěrková cesta.

Cesta pak naváže na Kyjevskou ulici a park u popraviště. Uprostřed nově upraveného areálu navíc vznikne hřiště na pétanque.

V táborském útulku pečuje o psy a kočky Marcela Bětíková.
V táborském útulku se starají o psy i kočky. Uvítají zájemce o venčení

„Už letos v létě se můžeme těšit na nový venkovní otevřený prosvětlený prostor,“ sdělil starosta Tábora Štěpán Pavlík. O budoucím využití tohoto území rozhodne urbanistický workshop.

PODMÍNKOU DOTACE JE ZÁKAZ STAVEB

Tábor zároveň žádá o dotaci na zušlechtění dvou třetin tohoto brownfieldu. Ta by mohla dosáhnout až do výše polovony nákladů. Podmínkou získání dotace v částce zhruba pěti milionů korun však je pětiletý zákaz staveb v dané lokalitě. Ten se však nevztahuje na inženýrské sítě.

Ve zbývající třetině území bývalých kasáren je panelů minimum, na úpravy této třetiny proto Tábor o dotaci nežádal. Bude s ní tak moci nakládat bez stavebního i majetkového omezení.

Lokalita v centru města a v blízkosti nemocnice má velký potenciál. Urbanistická studie napoví, jak bude zástavba území vypadat v budoucnu.

OCHRÁNÍ PAMĚTNÍ DESKY

Citlivým místem areálu je bývalé válečné popraviště, u něhož je i pomník obětí okupace. Ten sice není přímo součástí řešeného území, ale popravčí zeď ano. Přitom jde o desítky let chráněnou památku.

Město důrazně nařídilo zhotoviteli, že pamětní desky obětem druhé světové války musejí být chráněny dřevěným bedněním. Směrem k popravišti zůstane stát dva metry vysoký plot.

V ranních hodinách v úterý 28. ledna byl ohlášen požár sklepa rodinného domu v Želči na Táborsku.
Požár sklepa v Želči způsobil škodu 200 tisíc

V souvislosti s úpravami odbor životního prostředí povolil kácení náletových dřevin. U velkých stromů odborníci provedou bezpečnostní řez.

„Ze staveniště je vyjmut nedaleký výběh pro psy, ale pejskaři přesto musejí počítat s tím, že v sousedství bude půl roku panovat zvýšený stavební ruch,“ varoval Luboš Dvořák.

Oplocený výběh pro psy o ploše zhruba jednoho tisíce metrů čtverečních je první svého druhu v Táboře. Výstavbu parku pro čtyřnohé miláčky iniciovala místostarostka Olga Bastlová již v roce 2017. Pejskaři se ho dočkali o rok později.