VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Už ve 12 letech uvařil domácí těstoviny

České Budějovice - Student Biskupského gymnázia v Budějovicích Martin Škoda včera představil svou kuchařskou knihu Škoda nevařit. Recepty v ní navíc doplnil hudebními tipy.

18.5.2012
SDÍLEJ:

Martin Škoda vydal vlastní kuchařskou knihu.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Je mu teprve sedmnáct let a už umí uvařit karlovarský knedlík, domácí těstoviny i limetkový cheesecake tak dobře, že může radit ostatním. Student českobudějovického Biskupského gymnázia Martin Škoda napsal vlastní kuchařskou knihu. Je určená především mladým lidem a navíc spojuje gastronomii s hudbou.

Rodák ze Soběslavi vaří již od svých devíti let. K poněkud netradičnímu koníčku jej přivedl televizní pořad. „Hlavní dík patří Jamie Oliverovi. Začal jsem jej sledovat v televizi a zalíbilo se mi jeho nadšení, pohoda a radost z jídla," vypráví Martin.

Zabral kuchyni

Dodnes vzpomíná na první úspěch. „Udělal jsem něco jako lentilkový dort s pudinkem a piškoty. Bylo to moje první vydařené jídlo, které jsem si dokonce vyfotil takovým primitivním telefonem," říká.

Postupně objevoval kouzlo gastronomie a vytlačoval ostatní členy rodiny z kuchyně. Zlom podle jeho slov přišel ve dvanácti letech, když uvařil domácí těstoviny. „Sice to u nás vypadalo jako po výbuchu v mlynářství, ale od té doby jsem si troufal na komplikovanější jídla," popisuje.
Martin Škoda nikdy příliš nepoužíval recepty ani návody jiných kuchařů. Jen si prohlížel fotografie jídel, inspiroval se jimi a zkoušel vytvořit vlastní pokrmy. Od 14 let se vaření věnoval naplno a v časopise Gurmán byl dokonce označen za Kuchaře měsíce.

Nápad na sepsání vlastní kuchařské knihy dostal zhruba před dvěma lety. „Bavili jsme se o tom s rodinou, oni to spíše brali jako nadsázku, ale já jsem se toho chytil," vysvětluje. Kniha má název Kuchařka plná hudby a obsahuje výhradně Martinovy recepty. Ty jsou rozděleny do jednotlivých kapitol podle různých příležitostí, například jídla na cesty, na party, pro dva nebo na stres a kocovinu.

Mladý kuchař se podle svých slov vždy snaží vymyslet nové pokrmy či alespoň ozvláštnit a vylepšit zavedené recepty. Občas ho k dobrému nápadu přivede i úplná náhoda. „Jednou jsem dělal čokoládové muffiny a popletl poměr surovin. Nakonec z toho ale vznikly fantastické brownies," vypráví.

Dílo pro mladé

Jeho kniha je zaměřená hlavně na mladé lidi. Martin chtěl totiž svým vrstevníkům ukázat, že není nic těžkého na tom udělat si vlastní domácí jídlo. „Myslím si, že je lepší, když jim to přibližuje člověk jejich věku. Navíc u nás moc kuchařek pro mladé není," vysvětluje. Zároveň usiluje o to, aby lidé měli z vaření radost. Proto do kuchařky přidal tipy na písně, které se hodí k práci i následné konzumaci.

Vařit podle Martina může každý. Nejsou k tomu třeba žádné zvláštní schopnosti. „Zakládal jsem si na tom, aby v kuchařce byla jednoduchá jídla z běžně dostupných surovin. Jsou tam pak samozřejmě i náročnější věci, ale k tomu se lidé postupně propracují." On sám vaří především pro rodinu a přátele. Všichni se ze začátku jeho netradičnímu koníčku divili, ale už si zvykli a Martina podporují. „Problém je spíš s tím, že každý chce, abych mu něco uvařil, a to se prostě nedá zvládnout. Už to po mně chtělo několik set lidí," směje se kuchař. Také vymýšlení receptů je pro něj časově náročné, protože musí myslet i na školu. Když ale připravoval kuchařku, zvládl uvařit i šest jídel denně.

Češi ve skluzu

Nejraději má italskou a španělskou kuchyni. Líbí se mu její lehkost a chuť, která není nahrazována umělými doplňky. Nebrání se ani českým pokrmům, ale myslí si, že zdejší gastronomie má ještě co dohánět. „Česká kuchyně není na takové úrovni, na jaké by mohla být. Už tu jsou restaurace, kde se dá dobře najíst, ale stále převládají místa, kde má člověk spíš strach."

Lidé si podle něj navíc často mylně spojují českou gastronomii jen s klasikou, jako je svíčková nebo vepřo-knedlo-zelo. Škoda má přitom raději lehčí jídla. „Do české kuchyně patří všechno, co se u nás vypěstuje, například úplně skvělý je chřest nebo salát s kaprem," popisuje.

Nové pokrmy chce vymýšlet i nadále. Jednou ze surovin, které ho lákají, jsou právě ryby. Kromě toho by rád rozvíjel i ostatní kuchařské dovednosti, líbilo by se mu také lépe poznat provoz profesionální restaurace. „Opravdu bych si přál, aby se gastronomie zapojila do mého budoucího života. Byla by škoda zahodit, co už jsem se naučil," uzavírá Martin.

Zelňačka podle Martina Škody

Na polévku:
2 větší cibule, 80 g špeku
1/2 klobásy, 1/2 litru vody
1 lžíce sladké sušené papriky
1 lžíce sádla, 2 bobkové listy
400500 g kyselého zelí
několik kapek bílého vinného octa
12 lžíce hladké mouky
několik snítek čerstvé petrželky
kousek nakrájené chilli papričky
špetka muškát.květu (popř. oříšku)
mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na brambory:
asi 8 středně velkých brambor
2 menší cibule, cca 50 g másla
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na servírování:
1/2 klobásy, zbytek petrželky
Špek nakrájejte a společně s pokrájenou klobásou restujte na troše oleje v hrnci asi čtyři minuty. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Přimíchejte mouku.
Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá typickou chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte. V případě potřeby dochuťte.
Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka. Mezitím si nasekejte cibulky a spolu s máslem je při střední teplotě restujte asi 15 minut. Brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a zlehka rozšťouchejte.
Na pánvi opečte druhou polovinu klobásy. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Autor: Andrea Zahradníková

18.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Betonáři, železobetonáři 14 000 Kč

Betonáři, železobetonáři a příbuzní pracovníci Betonář - železobetonář na stavební projekty. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Hledáme betonáře - železobetonáře na stavební projekty. Požadujeme: ochotu cestovat po celé ČR, samostatnost, spolehlivost a pečlivost , Nabízíme: stabilitu, solidnost, dobrou partu, širokou škálu zaměstnaneckých benefitů - 5 týdnů dovolené, příspěvky na lázeňské pobyty, zaměstnanecké akce, životní pojištění, penzijní připojištění a další. , vstřícný přístup a dobré pracovní podmínky, Kontakt: telefonicky - 8:-16:00, emailem, osobně - Chýnovská 714, 391 11 Planá nad Lužnicí.. Pracoviště: Hochtief cz a.s. divize čechy, Chýnovská, č.p. 714, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Kateřina Kopecká, +420 257 406 111,606 750 452.

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 25 000 Kč

Provozní elektromechanici elektromechanik pro NC stroje. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo na dobu určitou - 1 ROK., Elektromechanik pro CN stroje. Znalost řídících systémů Fanuc, Siemens. Odborná způsobilost dle Vyhlášky 50/78 Sb.. Praxe v oboru., Zaměstnanecké výhody: příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené navíc, možnost dalšího vzdělávání., Kontakt telfonicky 724 728 887, emailem: omartinu@mjs.cz. Pracoviště: Motor jikov strojírenská a.s.- soběslav, Zátkova, č.p. 495, 392 01 Soběslav. Informace: Olga Martinů, +420 724 728 887.

Zákaznický servis - Zákaznický servis Telemarketingový pracovník 15 000 Kč

Prodejci po telefonu Prodejce po telefonu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Hledáte práci na ranní směny?, Potřebujete vyzvedávat děti ve školách a školkách?, Chcete práci, která Vás bude bavit?, Dáváte přednost práci v kanceláři?, Pak hledáme právě Vás!, Jsme tým operátorů, kteří hledají novou kolegyni nového kolegu., Náplní práce je jednoduchý telemarketink., Ranní směny, volné víkendy. , Spousta benefitů:, - firemní soutěže ( o zájezd, telefon, tablet,..), - možnost individuální pracovní doby, - dovolená v létě i pro nové nástupy, - příjemné pracovní prostředí, - tým všech věkových kategorií, - zajímavé finanční ohodnocení, Vaše životopisy posílejte na e-mail: info@avacall.cz, Popř. se hlašte na tel. 601158251 Ilona Egydyová - personalistka. Pracoviště: Ava call spol. s r.o. - pracoviště tábor, Tomkova, č.p. 2099, 390 01 Tábor 1. Informace: Pavel Kozák, +420 603 919 009.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Ergoterapeut 20 000 Kč

Ergoterapeuti bez specializace ergoterapeut/ka. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadované vzdělání: Podmínkou je bakalářské vzdělání v oboru ergoterapeut, příp. úplné střední odborné s maturitou ve zdravotnickém oboru. , Stručná charakteristika místa: Poskytování individuální terapie dětem a mládeži se širokým spektrem postižení. Práce v týmu terapeutů a spolupráce s ostatními pracovníky. Zaškolení stávající ergoterapeutkou., Speciální požadavky - znalosti: Dobrý zdravotní stav a fyzická zdatnost, dobrý vztah k dětem s postižením, chuť pracovat v týmu a dále se vzdělávat. 40 dnů dovolené, možnost dalšího vzdělávání a profesního růstu. Moderně vybavené pracoviště., Nástup od 1. 9. 2018, zástup za rodičovskou dovolenou na cca 2 roky. Příjem životopisů průběžně.. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola a poskytovatel sociálních služeb, kaňka o.p.s., Helsinská, č.p. 2731, 390 05 Tábor 5. Informace: Lucie Zemanová, +420 381 212 872,607 278 092.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Peruánská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
9

Kráska z Peru, Austrálie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny C

Ilustrační foto.

Na co zajít v pátek do kina a kam za zábavou

Snowboardisté bojují o letenky na Nový Zéland - Sára Veselková

Strakonice - Talentovaná slečna žije v Novém Dražejově (místní část Strakonic). 

Deset nadějí, ale jen tři letenky na šampionát

Vimperk – Jihočeský kraj se pečlivou a systematickou prací odborných trenérů zařadil mezi líhně lyžařských talentů. Dvojnásob to platí o Šumavě.

Snowboardisté bojují o letenky na Nový Zéland - Jan Formánek

Vimperk - O svém vztahu ke snowboardcrossu Jan Formánek říká: „Už od začátku mě baví a naplňuje. Líbí se mi, jak na sobě pozoruji pokroky.“

Snowboardisté bojují o letenky na Nový Zéland - Matouš Koudelka

Vimperk - Má štěstí, že je mezi dvěma vybranými, kterým cestu na MS na Nový Zéland zaplatí svaz.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT