"Rekordy byly překročeny na většině stanic," uvedla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu k mimořádně vysokým ranním minimálním teplotám.

V Temelíně například bylo naměřeno ráno 14 °C. "Obecně jsou dnes teploty deset stupňů Celsia nad průměrem," upozornila Markéta Augustinová. Vysoké teploty byly mimořádné proto, že se vyskytly už na přelomu noci a dne. Přes den už teploty tolik nevystoupaly a dokonce odpoledne, kdy se zpravidla teploty zvyšují, byly nižší než ráno, kvůli přechodu fronty.

Strakonická nemocnice reaguje na nárůst pacientů nakažených koronavirem potřebujících hospitalizaci zvýšením kapacity. Minulý týden pořídila 20 nových elektrifikovaných lůžek.
Hlavním problémem jihočeských nemocnic jsou nakažení zdravotníci

Přitom i tak bylo na listopad odpoledne teplo. Pro ilustraci - v úterý bylo v Českém Krumlově 11,8 °C, v Borkovicích 12,3 °C, v Českých Budějovicích 13,2 °C. Nejvyšší teplota v Českých Budějovicích dosažená 3. 11. 2020 byla 18,1 °C před polednem. Rekord pro datum 3. 11. je z roku 1968 a činí 22,2 °C.

Ve středu za frontou by mělo být ráno 10 až 7 °C a přes den 8 až 11 °C. "Očekáváme hodně oblačnosti, může místy i pršet," zmínila Markéta Augustinová. Větší déšť se čekal v noci na středu, místy mohly srážkové úhrny činit až 20 milimetrů vodního sloupce.

Primář ARO českobudějovické nemocnice Richard Tesařík (vlevo) společně se svými kolegy.
Nemocnice řeší hlavně nedostatek personálu, říká koordinátor intenzivní péče

Ve čtvrtek pak s vyjasněním budou ranní teploty kolem nuly, ojediněle se mohou tvořit mlhy, místy i mrznoucí. Odpolední teploty by mohly dosáhnout 7 až 11 °C. Na konci týdne pak počasí může mít inverzní ráz se vznikem nízké oblačnosti.