Podle starosty Martina Doležala elektronické desky nahradily původní papírovou. Jejich pořízení a umístnění stálo 700 tisíc korun. „Z původní jedné klasické úřední desky jsme udělali dvě elektronické, které plní také informační funkci,“ upřesnil.

Navíc se na nich obměňují obrazy dvou dominant města. „Střídají se na nich dva motivy. Kostel Povýšení sv. Kříže na Husově náměstí a socha Srážce času na náměstí Tomáše Bati,“ vysvětlil.

Při jejich navrhování mysleli i na starší spoluobčany. „Ovládání je jednoduché. Uzpůsobili jsme ho také osobám různé výšky, aby se nemusely hrbit,“ doplnil.

Postupně se s nimi seznamují i místní. „Líbí se mi design i propojení s programem Spektra. Informace jsou tam přehledné,“ zhodnotila Marie Hořejší.

Na deskách je možnost zvětšení i zmenšení písma, tlačítko pro rychlý návrat na domovskou stránku, ale i modus pro vozíčkáře, díky kterému se ovládání přesune na spodní část obrazovky.

VYCHYTAJÍ MOUCHY

Na svých stanovištích před městským úřadem v „Paďousích“ a u pošty v Sezimově Ústí II panely fungují teprve dva týdny. „Vše je zatím v záběhu. Momentálně řešíme noční provoz či možnost šetření energie prostřednictvím nějakých spořičů,“ zmínil starosta.

Úřední deska je plocha určená ke zveřejňování předpisů a rozhodnutí správních orgánů. Veřejně přístupná musí být nepřetržitě a vedena je většinou v listinné i elektronické podobě. K tomuto účelu může sloužit i dotyková obrazovka.