Havarijní cvičení, které organizovalo Povodí Vltavy, se koná vždy jednou za dva roky a je zaměřené na likvidaci následků havárií, které poškozují povrchové vody. Havárie všeho druhu na řekách a vodních nádržích podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána byly a bohužel, v budoucnu i budou. Proto je jednou z důležitých činností Povodí Vltavy úzká spolupráce se všemi kompetentními organizacemi při lokalizování a odstraňování havárií, ke kterým dojde na povrchových vodách.

Zdroj: DeníkLetos jedním z úkolů bylo mimo jiné vytažení potopeného auta, které předvedli profesionální hasiči - potápěči. Právě úniky ropných látek z vozidel patří k častým zdrojům znečištění vod. O tom, že "vylovení" auta z vody patří k zásahům hasičů svědčí i případ z víkendu. V neděli nad ránem totiž osobní auto skončilo převrácené na středu v rybníku u Čejkovic na Budějovicku. Hloubka zde byla podle mluvčí jihočeských hasičů naštěstí "jen" půl metru, tak hasiči v suchém obleku zkontrolovali, že ve voze není ještě někdo jiný, neboť řidič čekal na silnici. Poté jeřábem auto otočili zpět na kola a vytáhli na břeh.

Auto na Budějovicku u Čejkovic skončilo 17. 9. 2022 v rybníku Horní Machovec.
Jedno auto skončilo v rybníku, druhé narazilo do zdi. Kde se o víkendu bouralo

Také o prázdninách o podobné úkoly hasiči neměli nouzi. Na Milevsku vylovili z vody rybníka u Jetětic červeného "utopeného" forda. Jihočeští potápěči také vyzvedávali potopenou plachetnici na Dalešické přehradě. A na Orlíku u Vystrkova se potápěl hausbót.

Hasiči na Dalešické přehradě vylovili potopenou plachetnici.
Hasiči o prázdninách již lovili z vody auto, plachetnici a hausbót. Podívejte se