Betonoví bezhlaví psi jsou dlouzí jeden meter a vysocí 45 centimetrů, sousoší váží tři sta kilogramů a je umístěné na vysokých podstavcích ve výšce očí. Vytvořil je Adam Velíšek, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze. Cílem jeho práce jsou emoce a zážitek, který chce u diváka vyvolat.

Zdrojem emocí má být forma, kterou vědomě komponuje za použití sochařských metod. Při práci rád kombinuji klasické technologie s vlastními modifikacemi. Zabývá se zachycením pohybu, množením objektů a jejich řazením v prostoru.

První socha, která stojí na náměstí TGM v Bechyni, je zároveň i lavičkou.
Umění ve městě potkáte i v Bechyni, socha se tu láduje třešněmi

Nejčastěji zpracovává témata, která jsou mu blízká. Jedním z těchto témat a velkou inspirací v celé tvorbě je právě nejbližší přítel člověka, pes. V případě torza neusiluje o portrét konkrétního psa, jde však o dvě bezhlavé feny.

Máte nápad, jak dodat psům tvář? Pošlete nám fotografie se sochou, jak byste si představovali její obličej. Při pořizování snímku prosím umělecká díla neničte, stačí je kreativně doplnit například vaší hlavou, plyšovým zvířetem, či maskou. Z fotografií od čtenářů pak vytvoříme samostatné album. Fotit se můžete i u dalších soch v regionu, v Bechyni, či Veselí nad Lužnicí, fantazii se meze nekladou. Na vaše kreativní příspěvky se těšíme na emailu: Redakce.taborsky@denik.cz