Proti insolvenčnímu správci Karlu Touschkovi, který po trestně stíhaném Stanislavu Snášelovi převzal správu nájemních bytů v Herlošově ulici, se postavil výbor společenství vlastníků. „Podali jsme na něj stížnost ke krajskému soudu, protože na náš účet neodvádí platby od lidí z bytů, které spravuje," vysvětluje předsedkyně Společenství vlastníků jednotek (SVJ) Marie Fulierová.

Podlé ní jim od Karla Touschka chybí od začátku roku 200 tisíc. Část peněz by měla končit ve fondu oprav, další část u dodavatelů energií. Peníze za celý dům ale odcházejí z účtu SVJ. Tedy i za byty, které pod SVJ nepatří. Za ně jim ale nyní peníze chybějí, čímž si ukrajují z rezervy na velké opravy. „Stejných dvě stě tisíc jsme na něm vymáhali loni, na konci roku je zaplatil, ale teď už zase dluží. Přitom od lidí dostává i nájmy," říká Marie Fulierová, proč za 36 vlastníků bytů podali stížnost.

Insolvenční správce v domě zastupuje 19 nájemních bytů, z nichž dva patří firmě LaS Tábor a 17 zbylých Domům Tábor. Ne všechny však má obsazené. „Snažil jsem se jim proto vysvětlit, že když je majetková podstata malá, tak nelze platit tolik, kolik požadují. Tvrdí mi, že se kvůli mně dostanou do konkurzu. Kde mají fond oprav? Jestli jsou na tom tak mizerně, tak si to způsobili sami. Odmítám podléhat jejich nátlaku, že se zhroutí," argumentuje správce proti druhé straně.

Dodává, že další velký problém má i s některými nájemníky, kteří odmítají peníze posílat na nový účet. „Jejich peníze tak končí u bývalého správce, který mi je pak musí přeposílat."

Z 36 prodaných bytů má 16 vlastníků velké starosti. Jim totiž Stanislav Snášel již byty neodblokoval od bankovních zástav, protože nedoplatil úvěr. Lidem teď podle kriminalistů hrozí, že si budou byty kupovat znovu a Stanislav Snášel si za to vyslechl v pořadí již čtvrté obvinění.

„Mám takové zprávy, že banka chce byty prodávat," předestřel Karel Touschek. Proti takovému postupu se teď lidé brání přes soudy. Jedním z nich je Miroslav Gründl. „Já jsem si byt a garáž koupil v srpnu roku 2008 a 2,68 milionu jsem v hotovosti složil na účet firmy Domy Tábor. Znovu platit nebudu. Už jsem měl předběžné řízení u soudu, kde řekli, že má banka pravdu. Až mi to dorazí písemně, budu se odvolávat," řekl s tím, že podobně postupují i další majitelé bytů a že pokud v Česku neuspějí, budou spravedlnost hledat až ve Štrasburku.

Karel Touschek by měl měsíčně SVJ předat 60 až 70 tisíc, jenže tolik prý nevybere.

Uvedl důvody:
- nemá obsazené všechny byty, ale i za ně je nutné platit
- někteří nájemníci stále posílají svoje peníze na jiný účet
– trvá na rozdělení plateb: kolik na fond oprav a kolik na zálohy. Aby nyní platil na fond oprav, je podle něj nesmysl
- na účtu majetkové podstaty musí být peníze, aby byl schopný provozu.
„Platil bych alespoň energie, ale čekám na to rozdělení. Tohle je běžný postup, který funguje i jinde. Doplatím, až majetek prodám," tvrdí. Ale tyto peníze půjdou bankám a dalším věřitelům.

Podle Marie Fulierové by k tomu ale potřeboval stoprocentní souhlas vlastníků bytů. „A to nedostane, protože jsme si řekli, že žádné výjimky ze stanov povolovat nebudeme. Musí hradit obě části."

Život na vysoké noze po snášelovsku

Vyučený číšník Stanislav Snášel (1965) se na place v Palcátu sem tam mihne a oboru dává sbohem. Ještě před revolucí 1989 se s otcem ujímají prodejny Tuzex s luxusním zbožím v Pražské ulici v Táboře. Podnikání v pravém slova smyslu začal opět s otcem v autosalonu v Klokotech, kde prodávali peugeoty. Láska k autům a luxusu už ho neopustila.

Podnikatelské aktivity zdárně pokračovaly. Autosalon se stěhuje do Herlošovy ulice, kde Snášel staví i první parkovací dům v Táboře a nad ním otvírá restauraci. K prodeji peugeotů přidává Bytové družstvo a staví byty na Maredově Vrchu. Další bytový dům roste v Jeronýmově ulici. Ten se ani tak neproslaví luxusními byty, jako katastrofou. Při bagrování se zřítil sousední dům a jen díky prozíravosti malého kluka se všem lidem podařilo včas utéct.

Stanislav Snášel měl rád krásné a drahé věci. Hromadil je ve svých soukromých domech. Málokdo sice překročil práh jeho bytu, ale vedou se o něm legendy. Do rozvodu žil s manželkou a synem ve výstavní vile s vnitřním bazénem, kousek od řeky v táborské Bechyňské ulici. Na víkendy a dovolené si ještě pořídil šumavskou rezidenci a s novou partnerkou i nový dům s venkovním bazénem a garáží pro několik aut v Praze.

Nečekejte, že za vraty té velké garáže parkuje škodovku nebo peugeota, kterého vám možná v 90. letech prodal. Tady se střídají podstatně jiní krasavci – okázalé vozy pro okázalý život: ferrari, porsche, maserati, bentley, mercedesy.

Stejně jako kvalitní vozy, miluje drahé oblečení a stavební činnost. Ten pocit, že něco roste pod rukama. V Českých Budějovicích vybudoval největší soukromý seniorský dům v republice s 360 byty v hodnotě 450 milionů.
Velké sousto.

Jméno věčně usměvavého podnikatele figuruje v řadě firem a společností: JUST, Bytové družstvo Tábor, LaS, Bedford & Moran, Senior Resort, Agentura B & S, Auto TOP Tábor, Akra plus, Domy Tábor a možná ještě v dalších.

Čas na povrchu plyne klidně, ale uvnitř tiká časovaná bomba. Kdekdo si v Táboře šušká, že podnikatel dluží, kam se podívá. Vrásky na čele ale neměl, nebo je uměl dobře maskovat. Na začátku roku 2011 se ticho prolomilo, lidé z domů Nad Řekou jsou vyděšení: jejich zálohy na teplo Bytové družstvo Tábor už od roku 2010 neodvádí dodavateli – Bytesu. A ten se teď hlásí o dva miliony. Pohrozil, že pokud majitel domu hned nezaplatí, nepoteče lidem teplá voda. Varování z Bytesu pak přišlo ještě jednou v létě. Podnikatel zarytě tvrdí, že nic nedluží.

Zděšení ovládne i obyvatele českobudějovického domu seniorů. Stěžují si, že jim táborský podnikatel posílá výhružné dopisy, aby zaplatili peníze, nebo na ně přijde exekutor. Opakují se stejné lapálie s teplem jako v Táboře. Další dluhy se hromadí a Stanislav Snášel se je snaží umořovat dalšími půjčkami. Narostou až k miliardě. Alespoň tak to spočítali jihočeští kriminalisté, kteří se o jeho osobu začali zajímat.

Druhého května 2012 spadla klec, která ho přibouchla v cele. Od kriminalistů si vyslechl obvinění z úvěrového podvodu, který se týkal budějovického seniorského domu. Výše nesplaceného úvěru je 270 milionů. U něj doma policisté objevili tři miliony pytlíku. Jsou seniorů? Tohle se zatím stále nevyjasnilo.

22. října 2012 jihočeští kriminalisté rozšiřují obvinění o další paragraf. Tentokrát Stanislava Snášela, který už je ve vazební věznici, obviňují ze zločinu podvodu ve stádiu pokusu a ze zločinu zpronevěry. Týkalo se českobudějovického Senior domu, kde se dle policie pokusil podvést více než 100 seniorů.

Uplyne pouhý měsíc a Stanislav Snášel si vyslechne v pořadí třetí obvinění, a to za další podvody, jimiž měl různým lidem během dvou až tří let způsobit škodu za dalších 55 milionů. Uzavíral smlouvy o půjčkách, přitom už prý věděl, že je nebude schopen splácet.

V prosinci se dostaví k táborskému soudu. Za úvěrový podvod mu hrozí až deset let vězení. A státní zástupkyně avizuje, že se vůbec nechce držet nízko. Dárek k Vánocům zní na osm let za mřížemi. Navíc si od soudce odnáší nálepku nebezpečné osoby, jejíž náprava je jen omezená. Ještě v soudní síni se proti takovému rozsudku odvolává. Ani v této chvíli neklesá na mysli a rozdává úsměvy.

Pak nastane nečekaný obrat, který již tak pobouřenou veřejnost šokuje. Vrchní soud v únoru letošního roku trest snižuje z osmi let na 1,5 roku. Pražský soudce sice potvrdil, že Stanislav Snášel při vyřizování úvěru u banky pro stavbu seniorského domu podváděl, ale na druhou stranu bere v potaz, že hodnota zástavy – domu, je s to zajistit jak půjčku, tak úroky. Navíc vidí i skutečnost, že netuneloval firmu, ale dům dostavěl a ten stále funguje.

Polovina dubna 2013 je pro táborského podnikatele významným obdobím. Po necelém roce opouští vězeňskou celu a dále je stíhaný na svobodě. V té době má ale nedořešená další dvě obvinění, která ho za mříže zase mohou vrátit. Výše škody, kterou mu kriminalisté celkově připisují, je kolem jedné miliardy. Ve vězení si odpykal trest pouze za úvěrový podvod ve výši 270 milionů.

Čtvrté obvinění, opět za podvod, se dostavilo s prvním májem letošního roku. Kriminalisté táborského podnikatele obvinili pro podvod za 40 milionů. Toto trestní stíhání se týká bytového domu v křižovatce Jeronýmovy a Nerudovy ulice v Táboře. Podvést měl minimálně 16 majitelů bytů. Spolu se Stanislavem Snášelem si v průběhu rozplétání celé kauzy převzali obvinění za některé trestné činy také blízcí spolupracovníci Karel Berka a Martin Hart, kteří zasedali ve statutárních orgánech Snášelových firem. Od lidí z domu v centru Nového Města teď na podnikatele dopadají žaloby. Za to, že nezaplatil bankám a ty tak stále mají nad byty vládu. Lidem z domu hrozí, že si své byty budou kupovat ještě jednou.