O jeho objevu přesně před 135 lety informoval Robert Koch. Právě proto je dnešek světovým dnem boje proti tuberkulóze. A jak upozorňuje Světová zdravotnická organizace, i dnes, v době antibiotik a možnosti očkování, je tato nemoc závažným problémem na všech kontinentech. Tuberkulózními bacily je infikována až třetina lidstva. Ročně je ve světě zjištěno 6 až 8 milionů nových onemocnění a tři miliony osob na tuberkulózu každoročně umírají.

Úplně bez rizika nejsou ani Češi. Ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová zmiňuje, že ohro᠆žení jsou zejména oslabení lidé a uživatelé drog a alkoholu. „Loni na jihu Čech onemocnělo aktivní formou tuberkulózy jedenáct osob," uvádí.

Vývoj onemocnění tbc. Zdroj: Deník

To není mnoho. V České republice je nemocnost jedna z nejnižších v Evropě a stále klesá. A podle ředitelky protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Jitky Luňáčkové jsou na tom Jihočeši ještě lépe.

„Situace v kraji je příznivější, než uvádějí celorepubliková data. V roce 2015 byla nemocnost 2,5 případu na sto tisíc obyvatel, pro srovnání v celé ČR byla nemocnost 4,9 na sto tisíc obyvatel," vybírá z dat.

Také primář plicního a TBC oddělení českobudějovické nemocnice Petr Vaník říká, že běžní Jihočeši nema᠆jí v současnosti důvod bát se nákazy. „S onemocněním tuberkulózou se naštěstí setkáváme málokdy," konstatuje. Když už se tak ale stane, pro pacienty to nebývá legrace. „Léčba je náročná, užívá se kombinace několika antituberkulotik a trvá 9-12 měsíců," upozorňuje MUDr. Petr Vaník.