Od poslední hromadné výměny občanských průkazů uplynulo už deset let, což je také standardní doba jejich platnosti. Mnoho lidí proto musí do konce tohoto roku opět vystát frontu na úřadě, aby si vyzvedlo zbrusu nový růžový průkaz o velikosti platební karty.

Na táborském městském úřadě je teď proto mnohem rušněji než v minulých letech. „O novou občanku teď skutečně žádá více lidí než obvykle. Denně vyřídíme kolem sto padesáti až dvou set žádostí," sdělila nám Olga Bicanová, odborná pracovnice oddělení občanských průkazů.

Úředníci táborského úřadu také často vyjíždějí do terénu za nemocnými a nepohyblivými lidmi. „Takových lidí je letos opravdu hodně. Před deseti lety si žádali o novou občanku lidé okolo sedmdesátky, teď je jim osmdesát a už si nemohou průkaz sami zařizovat," říká Olga Bicanová.

Také pracovníci soběslavského úřadu zaznamenali mnoho těchto žadatelů. „Za staršími lidmi dojíždíme pravidelně každé úterý," uvedla Jana Kosová, vedoucí odboru dopravy a vnitřních věcí v Soběslavi.

Pokud někdo návštěvu úřadu odkládá kvůli únavné čekací době, nemusí se jí bát. Kromě klasického způsobu, kdy přijde na úřad a počká, dokud na vás nepřijde řada, se může objednávat také přes internet. „Takové žadatele přijímáme přednostně a ve frontě stát nemusejí," uvedla Olga Bicanová.

Soběslavští sice možnost elektronické objednávky nemají, i tak jim ale zdejší pracovníci vycházejí vstříc. „Jsme ochotní je objednat, jak jim to vyhovuje, stačí, když zavolají nebo pošlou email," uvedla Jana Kosová.

I tady v současnosti evidují větší počet zájemců o nový průkaz. „Denně k nám zajde kolem čtyřiceti až šedesáti lidí, proto jsme nasadili všechny naše pracovníky, a ti se lidem věnují na dvou přepážkách. Díky tomu jsme schopni vyřídit jednu žádost během deseti až patnácti minut," odhaduje Jana Kosová.

Pozor na sankce

O novou občanku šlo dříve žádat maximálně dva měsíce před vypršením její platnosti, nyní můžete přijít už s půl ročním předstihem. Všichni, kterých se výměna dokladu týká, by tak měli stihnout vše vyřídit včas a vyhnout se pokutě za neplatný průkaz. Ta může dosahovat až k deseti tisícům korun. „Nejpozději si lidé musí občanku vyměnit patnáct dní po vypršení lhůty. Ani když přijdou déle, neděláme problémy. Ze zákona je ale nutné termín dodržet a přijít včas, člověk opravdu nemůže přijít kdykoli," upozorňuje na dané předpisy Olga Bicanová.

Nad 15 let zdarma

Za výměnu občanského průkazu, kterému vypršela platnost, lidé nad patnáct let ze zákona nic neplatí. Zažádat si mohou kdekoli po republice na úřadu obce s rozšířenou působností. Pokud už má ale člověk občanský průkaz neplatný, musí jinde než v místě trvalého bydliště doložit také jiný platný doklad.

Na novou kartičku si pak podle zákona počká třicet dní, v praxi si ale nový doklad můžete vyzvednout už za dva až tři týdny.

Všichni ostatní, jejichž občanka zatím stále platí, se na úřad hrnout nemusí a mohou ji používat až do konce její platnosti. Poté i jejich zelenou kartu zatavenou v plastu nahradí menší růžová.

Autor: Kateřin Šímová