Proč je ale tak vyhledávaný? Janův hrad, běžně zvaný Janohrad, je totiž umělá zřícenina hradu z počátku 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Jde o pseudogotickou napodobeninu hradní zříceniny (podle dobové módy romantismu). Postavena byla v letech 1801 až 1808 a nese jméno knížete Jana Adama I. z Lichtenštejna, prvního majitele lednického panství.

Architekt J. L. Hardtmuth (mimochodem vynálezce tužky) ve snaze postavit realistickou napodobeninu skutečného hradu dbal na každý detail, například tři točitá dubová schodiště udělal pravotočivá – podle zvyku ve starých hradech.

Na další výpravě s fotoaparátem jsem navštívil zajímavou a krásnou obec Skočice.
Tip na výlet: Krásy obce Skočice

Oproti jiným stavbám napodobenin zřícenin z té doby byl Janův hrad projektován jako obyvatelný a sloužil v době honů jako myslivna a lovecký zámeček. Největší ulovený jelen vážil 350 kg a jeho paroží je dnes součástí lovecké a ornitologické expozice v interiéru hradu.

Od roku 2006 je Janův hrad součástí Kristkovy podyjské glyptotéky, nachází se zde 8. zastavení této trojstátní trasy poutních míst.

Tak hezký výlet a příjemné zážitky!