Kolik bude příští rok činit jedna z největších pravidelných výdajových položek u domácností – platba za teplo? To zajímá asi každého. Táboráci napojení na centrální zásobování teplem už ale mohou mít jasněji.

„Rád bych naše koncové odběratele uklidnil, neboť v Táboře se žádný katastrofický scénář typu ceny tepla ve výši 2 500 korun za gigajoule dít nebude. Cena tepla zůstane dále příznivá, a byť musíme zdražit, nejedná se o žádný dramatický vývoj vzhledem k současné době,“ uvedl jednatel táborského Bytesu Ondřej Semerák.

Dodal také, že navýšení ceny nakoupené tepelné energie od společnosti C-Energy Planá bude vykryto snížením ztrát v rozvodech po uskutečněné konverzi.

C-Energy ceny ceny za teplo nezmění. Ilustrační foto.
C-Energy zmrazí ceny tepla nejméně do konce roku

„Zatím se, i z důvodu nejasností a konečného upřesnění nárůstu výše popsaných položek, pohybujeme v navýšení ceny tepla pro rok 2023 v rozmezí od sedmi do deseti procent včetně DPH. To znamená mezi 50 až 70 korunami na jeden gigajoule,“ upřesnil Ondřej Semerák a dodal, že zatím není rozhodnuto.

Podle předpokladu by však mělo jít o navýšení při nižší hranici, tedy o sedm procent. Běžný 3+1 byt spotřebuje za rok 27 GJ tepla včetně tepla pro ohřev teplé vody. Náklady pro příští rok by se tak měly zvýšit o 1350 až 1890 korun, tedy o 112 až 157 korun za měsíc.

„Zdražení by tak mělo být menší než zdražení jiných nákladových položek jednotlivých domácností,“ uzavřel Ondřej Semerák.