Patnáct začínajících malířů spolu s akademickým malířem Teodorem Buzu se dnes v poledne vypraví na vlakové nádraží. Na výlet ale nepojedou, čeká je práce.

Devět žáků z ateliéru táborského učitele Teodora Buzu a pět až šest studentů z Rakouska dostane k ruce děti z místní základní školy – přijít ale mohou i sprejeři z ulice, pak barvy a štětce a budou malovat. Na zeď podchodu pod tratí. Společné dílo poroste až do neděle, kdy bude v 15 hodin vernisáž.

„Musíme si rozvrhnout, kde kdo bude malovat, aby se i domlouval se svým sousedem. Dílo to nemůže být diskriminační a nesmí mít ani prvky rasismu. Chci, aby odráželo pozitivní vnímání světa a symboly Plané nad Lužnicí. To znamená například řeku nebo osobnosti, které město navštívily," přibližuje Teodor Buzu úkol, který je ale především obrovskou příležitostí malovat na velké a hlavně netradiční ploše.

Tábor si například nedávno nechal od studentů bechyňské uměleckoprůmyslové školy pomalovat kontejnery. Starosta Jiří Fišer teď plánskou iniciativu označil jako výborný nápad, což zní slibně pro některé táborské podchody, které jsou stejně neutěšené.

Počkali si na grant

„Jde o myšlenku starou dva až tři roky, ale až nyní jsme získali grant na jednu polovinu podchodu a příští rok se pokusíme získat peníze na druhou," říká starosta města Jiří Šimánek.
Šest a půl tisíce eur město získalo z Fondu malých projektů jižní Čechy a Horní a Dolní Rakousko. Z rakouské strany se pomalování 450 m2 zúčastní mladí lidé z Gmündu. Radnice na realizaci přidá kolem 70 tisíc. Podchod je majetkem Českých drah, který s vymalováním souhlasí.
Hotové umělecké dílo ochrání speciální povrchová úprava, která umožní obraz umývat.