Borůvkový koláč, knedlíky nebo borůvky jen tak s cukrem. Ňamka, které odolá málokdo. Ale kde vzít čerstvé borůvky? Jsou dvě možnosti: natrhat nebo koupit. První varianta je pracnější. Druhá je bez práce, ale něco stojí.

Na silnici u soběslavské Paluby prodej v pondělí dopoledne zkusila poprvé Ludmila Fixová se zetěm. Litrovou sklenici mohl mít zájemce za sto korun, dvoulitrovou krabičku za dvě stě a necelou třílitrovku za celé tři stovky.

„ Platili jsme za zábor místa dvacet korun na den. Ale nevím, jestli to zkusíme i příště. Zatím jsme nic neprodali. Co zbyde, použijeme pro vlastní potřebu,“ řekla dopoledne nespokojená Fixová, která sbírá zásadně ručně bez hřebenu.

Sbírá celá rodina

Naopak spokojená byla slečna, co prodávala borůvky minulý týden u Sloupu. „Je to dřina, ale dá se vydělat. Musíte hlavně umět sbírat. Sedíme tady, dokud neprodáme,“ vysvětlila sběratelka, která nechtěla zveřejnit jméno.

Na sběr vyráží s rodinou brzy ráno. Podle počasí zvládne natrhat hřebenem každý z nich deset litrů. Přebrané borůvky nabízí za tři sta padesát korun za tříapůllitrovou sklenici. Jako majitelka živnostenského listu a poplatku ze záboru místa, si takto vydělává již zhruba čtvrtým rokem.

Potřebná povolení

Tato povolení by podle Martiny Šmídlové, mluvčí ze Státní zemědělské inspekce, kontrolory neuspokojila.

„Prodejce musí mít označeno zboží jakostní třídou, vlastnit potravinářský průkaz a svoji činnost mít nahlášenou na příslušném inspektorátu,“ vysvětlila povinnosti borůvkářů.

Naopak obávat se nemusejí borůvkáři kontroly ze živnostenského úřadu. „Sezónní prodej lesních plodů je možný i bez živnostenského oprávnění,“ informoval vedoucí táborského úřadu Karel Bureš.

Je také zbytečné mít strach o své zdraví. Při požití borůvek je případ přenosu vztekliny takřka nemožný.

„Vzteklina je vytlačená. Navíc by muselo ke konzumaci dojít bezprostředně poté, co plodina byla potřísněna slinami nakaženého zvířete,“ informoval ředitel krajské veterinární správy František Kouba, jenž doporučuje tepelné zpracování i omytí.

Zbytečná je obava i z nákazy tasemnicí liščí. Od roku 2003, co se toto onemocnění sleduje, mají krajští hygienici v evidenci jediný hlášený případ. „Z hlediska prevence doporučujeme lesní plody omývat tekoucí vodou, případně tepelně zpracovat,“ informoval za hygienu František Kotrba.

Pavlína Macelová