Již několik let se v Táboře přešlapuje kolem změn v systému zajištění vytápění městských objektů, aby cena tepla nebyla stále vyšší. Hrálo se například o roli Bytesu, který si u zákazníka účtuje svou marži. K diskuzi teď radní mají dva modely: jeden i z domácí dílny.

Zájem o táborské odběratele projevila plánská teplárna C – Energy Bohemia, která by ráda vytápěla Sídliště nad Lužnicí, a změnu v systému navrhuje i Teplárna Tábor, v níž je město 48procentním vlastníkem.

„Ani v jednom případě bychom majetek města neprodávali, ale pouze pronajímali. Plánská teplárna na by na tři roky garantovala cenu tepla na patu domu 399 korun za GJ bez daně a Bytesu by platila šest milionů, ovšem za předpokladu, že dodá sto tisíc GJ," přibližuje ekonomickou část nabídky místostarostka Olga Bastlová.

Táborská by do své správy převzala celé tepelné hospodářství včetně osmi lidí z Bytesu, který by tím vypadl ze hry, a zavázala by se k ceně 570 korun za GJ bez DPH. Za pronájem by odváděla o čtyři miliony víc než dosud, tedy už 9,1 milionu. Ceny od obou výrobců by pak každým rokem kopírovaly inflaci. „Město by si ale v každém případě nadálo zachovalo vliv na cenu," ujišťuje Olga Bastlová z ČSSD.

Že je třeba myslet na peněženky obyvatel v městských bytech, vnímá i Petr Havránek z T2020. Jen je podle něj nemyslitelné, aby si Tábor na své teritorium pouštěl konkurenci. „Změny jsou určitě nutné, ceny tepla se ale nezmění jen výměnou dodavatele, nýbrž úsporami na režii při vstupech," dodal radní.

Hlasovat o jedné z variant ale v pondělí radní nebudou, tuto kompetenci přenesou na zastupitele. Jak předesílá Olga Bastlová, nakonec vše může zůstat při starém. Stát se totiž může, že po vstupu plánské teplárny budou mít sice lidé ze sídliště teplo levnější, ale táborská teplárna si jejich ztrátu bude muse někde nahradit. A tím by mohl být zbytek města. Tady by pak cena tepla mohla letět nahoru.