Mír Tibetu, svobodu Tibetu či nejznámější buddhistické mantry vepsali Táborští do praporků, které dnes zavlály před Starou radnicí na Žižkově náměstí. I přesto, že ve čtvrtek přilétla zpráva z ministerstva kultury o zákazu vyvěšení tibetské vlajky na budově muzea, lidé se nevzdali. Úderem desáté si přinesli vlajku vlastní, aby dali najevo nesouhlas s porušování lidských práv a svobod.

S nařízením ministerstva se neztotožnil ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka. Omezení respektoval, ale nezabránilo mu vyjádřit názor soukromě. „Nejde tady o demonstraci nebo nějaký happening. Jen si tu postáváme na veřejném prostranství vedle tibetské vlajky," vysvětlil.

Podpořil ho i jeho kolega Josef Makoč: „Chceme tímto upozornit na porušování lidských práv ve všeobecné rovině. Ohledně Tibetu neprezentujeme jednostranný názor, ale pouze známá fakta."

Nejen kolemjdoucí mohli do barevných praporků vepsat přání pro Tibet. Jednou z nich byla i Helena Holzknechtová, která do této země ve střední Asii zavítala. „Na praporek jsem napsala Óm mani padmé húm. Je to nejznámější tibetská mantra. Když jsem se vracela z Tibetu, vzpomněla jsem si, jak se dříve cestovalo do Jugoslávie. Prohledali mi všechny zavazadla, jen s tím rozdílem, že hledali fotografie Dalajlámy. Proto jsem přišla tuto akci podpořit. Tibet je mi blízký," konstatovala Helena Holzknechtová, která vede v Táboře kurzy jógy.