Svíčky, věnce, umělé květiny i květináče. Ničím z toho nepohrdnou všeteční zloději právě v období Dušiček. Policisté proto nyní při svých hlídkách na hřbitovy míří mnohem častěji. Tábor i jeho okolí zatím uhlídali.

„Na Táborsku nemáme žádné zprávy o krádežích nebo jiných činech, které by souvisely s Dušičkami. Hřbitovy střežíme a doufáme, že to zloděje odradí od trestné činnosti," míní mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Se svátkem zesnulých souvisí také doprava. Na silnice totiž vyjíždějí i řidiči sváteční nebo starší, kteří už často nejezdí.

„Za uplynulý víkend jsme naštěstí nezaznamenali žádnou tragickou nebo vážnou dopravní nehodu, ve které by figuroval senior za volantem," ujišťuje Miroslav Doubek. To ale neznamená, že se o víkendu na silnicích nic nedělo. Od soboty do pondělí se do akce Dušičky zapojilo 340 příslušníků pořádkové a dopravní policie, kdy zastavili 1303 motorových vozidel.

Senioři za volantem:Dopravní policisté připomínají především starším občanům, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, aby nezapomněli, že řidiči starší 65 let musí při silniční kontrole předložit doklad o zdravotní způsobilosti.
Jak vychází ze zákona,
osoba starší 65 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje
po 3 letech, tedy v 68 letech a od 68 let každé dva roky.

„Policisté zjistili 400 přestupků, kdy 150 řidičů porušilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy. Přes padesát osob se nepřipoutalo a tři řidiči před a nebo během jízdy požili alkohol. Čtyři řidiči pak užili omamně psychotropní látky," popisuje výsledky policejní akce na jihu Čech tiskový mluvčí Milan Bajcura.

Zkušenosti policistů také dokládají, že zvýšeného pohybu lidí kolem hřbitovů využívají i někteří zloději, kteří se zaměřují také na vykrádání aut odstavených na parkovištích v okolí hřbitovů.

„Občany, kteří na hřbitově vidí, že se tam děje něco podezřelého, žádáme, aby to ihned oznámili na policii. Uhlídat všechna zaparkovaná vozidla poblíž hřbitovů je pro policisty ve skutečnosti nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace nám ihned volají na bezplatnou policejní linku 158," vyzývá také tisková mluvčí Hana Millerová.

Ta také varuje, aby si lidé na hřbitovech pečlivě hlídali odložené kabelky, batohy a tašky. V nestřeženou chvíli se totiž může šikovný zloděj připlížit a ztratit se i s „úlovkem" mezi ostatními návštěvníky hřbitova.

Autor: Veronika Gigalová