„Náhradní doprava není zajištěná, přijde mi zvláštní, že nejsou připraveni. Rozmýšlím se, jestli do Budějovic vůbec pojedu, asi to vzdám," říká Marek Dolejší z Tábora, který chtěl v osm odjet do školy. V informačním středisku v hale ČD zatím zůstali bez informací stejně jako cestující. „Čekáme na informace z vedení," potvrdil muž za překážkou kolem půl osmé frontě lidí.
Zpoždění měl i spoj do Chýnova, kterým chtěla cestovat Marie Doubková.

České dráhy na svých webových stránkách uvádějí, že se jim náhradní autobusovou dopravu nedaří zajistit z důvodu špatné sjízdnosti komunikací, ale také pro nedostatek autobusů pro takto zásadní omezení železniční dopravy. České dráhy i nadále žádají cestující, aby především na elektrifikovaných tratích z důvodu silné námrazy odložili své cesty na příznivější povětrnostní podmínky nebo použili jiný druh dopravy.

Na silnicích se jezdí

Autobusy táborského Comett Plus podle informací Petra Pistulky za divizi MHD a Oldřicha Janíčka za linkovou dopravu dojely všude bez problémů. Silnice byly již hlavně mokré, neboť silničáři je od dvou hodin ráno ošetřovali.

"První sypače s chemickým posypem vyjely ve dvě do vyšších poloh na Jistebnicko, Nadějkovsko a Mladovožicko. Pak jsme vyjeli i na všechny ostatní tratě, takže silnice jsou ošetřené a nikde nemáme problémy. Nyní jsme připraveni znovu vyjet," uvedla ředitelka táborského pracoviště Správy a údržby silni Jihočeského kraje Radka Pavlíková.   

Také jihočeští hasiči měli rušnou noc, do osmi hodin zasahovali u téměř u 90 událostí. "Nejvíce práce měli na Prachaticku a Jindřichohradecku, téměř čtyři desítky výjezdů v každém okrese, a na Českokrumlovsku s šestnácti událostmi. Ve všech případech odklízeli stromy, které vlivem námrazy padaly na silnice. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby ani stromy spadlé na auta či domy," doplnila informace mluvčí hasičů Vendula Matějů.