Jak na tiskové konferenci táborského divadla zmínila jeho ředitelka Linda Rybáková, příští 105. divadelní sezóna bude na omezenou dobu poslední. „Na půl roku přerušíme provoz,“ oznámila. Na podzim, přesněji od 1. července příštího roku do 31. ledna 2020, se diváci do divadla nepodívají.

„Ještě zachováme divadelní léto v parku, v rámci něj odehrajeme představení pro děti i dospělé. S naším zřizovatelem jsme se domluvili, že přistoupíme k rekonstrukci v jedné etapě a nebudeme ji dělit na více částí,“ dodala ředitelka Divadla Oskara Nedbala s tím, že náhradní prostory hledat nebudou. „Máme veškeré studie, teď běží lhůta pro získání stavebního povolení,“ upřesnila Linda Rybáková.

Odhadované náklady činí 20 milionů korun. Ty jako zřizovatel uhradí Jihočeský kraj. Dojde k rekonstrukci nové budovy divadla; konkrétně diváckých prostor, foyer, šaten, toalet, kavárny a výstavní síně. Návrh oprav zpracovalo studio A_detail.

Toho, že v půlroční přestávce přijdou o předplatitele, se ředitelka táborského divadla nebojí. „Myslím, že to bude mít spíš opačný efekt. Lidé se budou těšit, až zase začneme hrát,“ dodala s úsměvem. Připustila, že opravy budou v budoucnu potřebovat také sály. „Výhledově plánujeme například rekonstrukci světel a zvukové techniky,“ doplnila.

Přerušení provozu rovněž pocítí 23 zaměstnanců divadla. Někteří totiž po určitou dobu zůstanou doma. Linda Rybáková zdůraznila, že se nastalou situaci snaží citlivě vybalancovat. Příprava na jarní sezónu tak začne o něco dříve, aby zaměstnanci pocítili dopady rekonstrukce pokud možno co nejméně.