Tábor – O rozhádané koalici na radnici se mluví už téměř rok. Zpočátku se o tom jen šeptalo, poslední dva měsíce už ale nejde nic tutlat. Včera starosta Jiří Fišer ohlásil její konec.

Mezi T2020, Jinak!, ČSSD a ANO začal třicetidenní smírčí proces dojednávání, který ale na definitivním pádu vlády nic nezmění. Pokud někdo neprosadí odvolávání z postů.
„My jsme v pondělí partnerům sdělili, že koaliční smlouvu nepovažujeme za platnou a že ji vypovídáme," potvrdil starosta Jiří Fišer, že tento krok učinil jako první Tábor 2020. Společně s Jinak! je totiž před týdnem ANO a ČSSD porazily ve hře o přestavbu fotbalového stadionu.

Starosta dodal, že v této chvíli se ještě shodli, že z radnice v této chvíli neodejde žádný současný uvolněný radní a že najdou společné programové priority, které budou plnit. Půjde například o opravu bazénu nebo stavbu centra pro seniory. „Na stadionu se neshodneme," avizuje.
Místostarostka Michaela Petrová z tohoto stavu cítí více svobody. „Budeme každý hledat podporu napříč zastupitelstvem, tedy i mezi opozicí. Kdysi to tady taky tak fungovalo. Možná to bude méně bezpečné, ale na druhou stranu otevřenější a demokratičtější."

Michaela Petrová hovoří o větší svobodě, kdy dosud jim koaliční smlouva „zakazovala" stavět se proti materiálům kolegy, František Dědič také vidí své šance.
„Teď naše názory přehlasovávali, na tom jediném se byli schopní shodnout. Jak to bude fungovat teď, nevím, každý bude rozhodovat sám za sebe. To může být pro nás dobrý signál, třeba konečně s některými návrhy budeme mít šanci na úspěch," věří František Dědič z ODS.

Pro každý tým z radnice teď bude prosazování složitější, podporu si bude muset tvrdě vyjednat. Už neplatí, co si na radnici dohodneme, to prohlasujeme.
Scénář, jak dál společně, a přitom každý sám řídit město, vznikl na pondělním smírčím jednání rady. Přestože podle Jiřího Fišera ve vzduchu viselo napětí, klacky pod nohy si neházeli.
„Přesto může být vytvořená jiná koalice, pokud k ní bude dostatek vůle a dostatek snahy jednotlivých partnerů, kteří by se na tom podíleli. Za určitých podmínek ale můžeme pokračovat v tomto složení," vzkazuje občanům s tím, že T2020 sám radnici neopouští. Koalice již ale nebude stát na garanci zachování politických pozic, nýbrž jen na programových cílech.

Podobný vzkaz občanům nebo také případným investorům vysílají i „opoziční" strany v bývalé koalici, a sice ANO a ČSSD.
„Je jedno kolik prioritních bodů bude, ale jde o to, abychom zajistili funkčnost města. Je ale pravda, že o pozicích jsme se zatím moc nebavili, dohoda je ale možná, nicméně je třeba ji doladit," uvedl za ČSSD radní Tibor Stano.

ANO své stanovisko poslalo písemně. „Na smírčí jednání jsme přišli s jasným názorem, že je lepší pokračovat v naplňování koaliční smlouvy. Tábor 2020 však přišel s jiným stanoviskem a koaliční dohodu vypověděl," napsali Radka Maxová a Petr Novák. Rozchod stran nastal poté, co si Petr Novák proti pravidlům koalice našel opoziční hlasy a prosadil rekonstrukci stadionu FC MAS Táborska za peníze města.

Co říkají opoziční šéfové

Ladislav Novotný, TOP 09:     My si myslíme, že nutně nemusí být všichni ze svých dosavadních funkcí odvolaní, my dlouhodobě máme výtky vůči místostarostce Kateřině Bláhové, ti ostatní funkcionáři nám tam nevadí. A to, že nebude vytvořená koalice, myslím si, že ničemu nebrání, aby město nějak dál fungovalo. Protože stejně teď koalice jednotná nebyla. Tak je jedno, zda existuje či ne.

František Dědič, ODS:      Když se koalice rozpadne, tak většinou to má důsledky. Ty já nezaznamenal, kromě toho, že spolu mluví napůl úst. Dál ale sedí na pozicích, tohle není rozpad koalice. To by musel alespoň jeden odstoupit. Bude to složité a neumím si při pracovitosti vedení představit, že město někdo řídí. Tohle je jen pokračování toho stavu a bude to ještě větší marazmus než teď.

Ladislav Šedivý, KSČM:    Takhle Tábor nemůže fungovat, aniž by nebyl poškozený. Ale teď nemáme uskupení politických stran takové, aby vzniklo něco, co by Tábor nepoškodilo. Jsem přesvědčený, že ANO nemá moc ani sílu, aby kompromis vyjednalo. S námi se na takové situace dohodnout nemůže ani ČSSD, byť je pro nás nejbližším partnerem. Se stadion souhlasit určitě nebudeme.