První z nich vystoupali na hvězdárnu už před devátou hodinou večerní a během několika následujících minut už se na vyhlídkové plošině i pod kopulí jen těžko hledalo volné místo.

Čekání na východ Měsíce a dvou největších planet naší sluneční soustavy, a na jejich následné sblížení se hostům na hvězdárně rozhodně vyplatilo.

Radost z toho měl i Václav Vondruš, popularizátor astronomie působící na táborské hvězdárně. „Počasí nám tentokrát přálo. Mohli jsme díky tomu pozorovat krásnou konjunkci Jupiteru s Měsícem, které pronásledoval Saturn. Všichni návštěvníci měli možnost vidět kotouček Saturnu a jeho prstenec i krásně navlečené korálky Jupiterových měsíců v jedné přímce,“ pochvaloval si.

Výstavba nového devítikilometrového úseku IV. mezi Soběslaví a Doubím u Tábora opět pokročila. Přeložka, která vyjde Správu železnic na více než 4 miliardy dostává postupně podobu, rostou mostní pilíře a vyhlouben je i Zvěrotický tunel.
OBRAZEM: Koridor u Soběslavi počítá s vyšší rychlostí

Pozdní nedělní večer naservíroval trpělivým návštěvníkům i mimořádný bonus. „Viděli jsme opravdu krásná svítící oblaka skoro nad severem, což nebývá tak častým jevem,“ prohlásil Václav Vondruš, jenž měl během více než čtyřhodinové akce pořádně napilno. Přesto stihl zásobit hosty hvězdárny spoustou zajímavých informací a provedl je krásami noční oblohy. Právě zájem lidí o nevšední podívanou se stal také pro něj milou odměnou. „Byli jsme příjemně překvapení. Jednalo se o první letošní prázdninový úkaz, a hned se k nám přišlo podívat šestadevadesát lidí. Takové fronty jsem naposledy zažil, když jsme stávali na banány,“ prohodil s úsměvem. „Těší nás, že tu byla i spousta mladých lidí a dětí. Spolu s námi si užili pěkný a teplý letní večer, a snad si domů odnesli i příjemné zážitky,“ řekl po skončení nedělní akce, která se protáhla až do jedné hodiny ranní.

Hluboko po půlnoci opouštěl táborskou hvězdárnu také Petr Rothbauer s dcerou Nikolou z Ratibořských Hor. „Noční obloha nás zajímá a chodíme se na ni občas dívat na kopec nad vesnici, kde je pěkně vidět. Proto jsme si řekli, že vyrazíme sem na hvězdárnu. Ještě jsme tady nebyli a už dlouho se sem chystali. Moc se nám to líbilo, vyšlo počasí a všechno bylo nádherně vidět. Jsme maximálně spokojení,“ podělil se o své dojmy.

Pietní akt k 605. výročí od upálení Jana Husa v Táboře na Husově náměstí.
OBRAZEM: Táborští si připomněli českého myslitele

Atraktivní nedělní podívaná se dočká na táborské hvězdárně své reprízy i na konci srpna. Ještě předtím, konkrétně ve středu 12. srpna, nabídne třetí nejstarší hvězdárna v tuzemsku pozorování nejznámějšího meteorického roje Perseidy.