Tábor – Nebýt anonymního stěžovatele, nemusely být táborské březnové demonstrace tak populární. Kromě Ministerstva vnitra se jimi totiž zabývají i policisté. Jak potvrdil mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner, mají tři úkoly: zjistit totožnost dvou lidí, kteří si při shromáždění maskovali obličej, a dále posoudit jeden z projevů. „U jednoho zahaleného totožnost již známe, teď hledáme toho druhého, kterého sice máme zachyceného, ale nevíme, o koho jde," upřesňuje Jiří Matzner.

Šetření ještě neuzavřeli, proto nesdělil, odkud již známý demonstrant pochází. V Táboře v březnu pak zaregistrovali jeden podezřelý projev, který zkoumají experti na extremismus. „Máme podezření, že překročil hranici trestného činu, ale aktuálně ho stále posuzujeme, proto jsme obvinění zatím žádné nesdělili," dodal mluvčí Jiří Matzner.

Muže s maskovanou tváří zachytil redakční fotograf mezi pochodujícími zelenými, mezi nimiž šla i místostarostka Michaela Petrová. Neunikla anonymu, jenž si na ni stěžoval na Ministerstvu vnitra. Spolu s ní se totiž v průvodu proti xenofobii objevili lidé s prapory s nápisem Good Night White Pride, které používá krajní levice. Jak vnitro uvedlo, není na tom nic trestného a pouze voliči mohou svého politika „potrestat". 
V případě Michaely Petrové to vypadá spíš na úspěch.

„Ale ne, tohle mi do soukromí nezasáhlo, to mi udělala až kauza fotbalu, kdy jsem dostala i sprosté 
e-maily," říká v reakci na svůj veřejně negativní postoj k financování výstavby druholigového fotbalového stadionu z městské kasy.

Stížnost pro Tábor anonymního účastníka demonstrace  (ministerstvo jeho jméno znalo) se pak přes starostu Jiřího Fišera dostala mezi informační materiál jednání zastupitelů. Projednání si žádalo ministerstvo. Ladislav Šedivý z KSČM ho chtěl zařadit mezi regulérní body, aby k němu museli přijmout nějaké usnesení. To se mu ale nepovedlo prosadit. Reagoval na autora stížnosti, který nabádal, aby bylo prověřeno, zda se rodiče, kteří vzali s sebou do průvodu proti xenofobii i děti, nedopustili zanedbání povinností. Ladislav Šedivý ho viděl na straně policie.

„Situaci vyhodnotila jako nebezpečnou, ty děti měla vykázat z průvodu, protože nikdo nemohl zaručit, že se nic nestane. Policie zanedbala preventivní činnost, děti měla chránit," míní zastupitel.

Právo na účast v demonstracích či jiných shromážděních však mají i děti a zodpovědnost si nesou rodiče. Navíc podle sdělení ministerstva vnitra „nelze" předem předpokládat, že shromáždění bude násilné a že policisté svou roli ochránce nezvládnou. Rodič má navíc právo zapojit své děti již odmala do veřejného života. Stejně jako se ho ze své svobodné vůle může zúčastnit komunální politik.

Demonstrace Národní demokracie a pochod, jenž byl její protiváhou, se v Táboře konaly 12. března. Těžkooděnci vystoupili na scénu pouze před zemědělskou školou, kde se k sobě obě skupiny přiblížily. K násilí nedošlo.