Před pěti lety se tu jako první Jihočeška narodila Natálie Truhlářová z Tábora, kterou o dva roky později vystřídal Vojta Holuša ze Sezimova Ústí. Letošní prvenství si připsal Adam Loskota z Tábora. A aby si táborští porodníci svou suverenitu potvrdili, pomohli na svět i letošnímu druhému Jihočechovi. Tím se 52 minut po půlnoci stal Jakub Pekař z Tábora.

Rodičům Petře a Martinovi Loskotovým se prvorozený syn Adam narodil pět minut po půlnoci a stal se čtvrtým Čechem roku 2018. Možná již svým příchodem na svět rodičům naznačil, že běh svého života si bude určovat sám.

„Narodit se totiž měl už 25. prosince. Hlavně jsme se báli, aby to nebylo na Štědrý den, když se jmenuje Adam, pak už nám jakékoli jiné datum bylo jedno,“ řekla maminka, která pár hodin po porodu o dalším potomkovi nechce ani slyšet, ale do budoucna se ho rozhodně nezříká.

Adam Loskota se narodil v pondělí 1. ledna 2018 v 00.05 hodin. Váží 3580 gramů a měří  51 centimetrů.
První dvě jihočeská miminka v letošním roce jsou z táborské porodnice

„Trošku to bylo krušné, ale časem všechno přebolí,“ ujišťuje sama sebe. Že je Adámek prvním letošním novorozencem kraje, ji jako první informovala lékařka. „Zatím jsem to ani nevstřebala, ale paní doktorka mě varovala, že teď za mnou budou novináři chodit,“ přijala svou mediální roli, která ji ještě čeká při setkání s hejtmankou kraje.

Adámek vážil 3580 gramů a měřil 51 centimetrů. Jen o 47 minut mladší Jakub Pekař vážil 2760 gramů a měřil 47 centimetrů. Dvojici prvních Jihočechů doplňuje ještě poslední táborské miminko roku 2017. Lucie Klocová se mamince Michaele Živnůstkové z Tábora narodila 31. prosince v 16.57 hodin.