„Snad každý Táborák tu má svoji vlastní banku," zaslechli jsme z úst jednoho z turistů, který nás v létě míjel v ulici 9. května. Jeho slova, která vyřkl s jistou dávkou nadsázky, nás přivedla k otázce, kolik poboček různých bank vlastně v Táboře nabízí své služby a láká lidi k půjčkám.

Pro náš test jsme do centra pozornosti zahrnuli pouze hlavní směr od nádraží až k náměstí Mikuláše z Husi. Cestou jsme zaznamenávali všechny honosné bankovní domy, ale i jen kanceláře. Jen na hlavní ulici jsme potkali dvanáct různých bankovních poboček, a to už není pro město s necelý 36 tisíci obyvatel málo. Každá by si tak mohla ukrojit kolem 3000 klientů, ale včetně dětí a seniorů.

Vsází na klasiku

Ptali jsme se proto kolemjdoucích různého věku, u jaké banky mají účet a zda je nelákají masivní reklamy nastupujících ke změně.

Z 20 dotazovaných 12 lidí odpovědělo, že dává přednost tradičním zavedeným bankám, které tu mají svou historii, což u nich budí důvěru.

Jeden starší muž zdůvodnil, že mu na tomto typu banky nejvíce vyhovuje osobní přístup, který si s ní za ta léta vypěstoval. Nejen senioři ale lpí na klasice, také mladí lidé mají účty u zavedených bank, často zejména z toho důvodu, že jsou u stejného domu vedeni i rodiče nebo jiní příbuzní.

Už žádné poplatky

Mnoho z těch zavedených bank ale stále požaduje poplatky za obsluhu účtu i jiné bankovní operace, a proto zejména mladým lidem s nimi dochází trpělivost. Jak nám potvrdil například Jan Chlubna z Tábora.

Během naší cesty Táborem jsme potkali a také oslovili dva muže a dvě dívky, kteří vedou svůj účet u časem neprověřené konkurence. Jeden z mužů ale pouze kvůli podnikání. Další svůj běžný účet si vede společně s manželkou u zavedené banky.

Dotazované dívky zase zlákaly výhody studentského účtu. „Já mám účet u GE Money bank, ale většina mých známých dává přednost spíš starším bankám. Moje ale má své výhody, za vedení účtu například vůbec nic neplatím. Jsem u ní opravdu spokojená a přecházet ke konkurenci zatím nemám v plánu," vysvětlila studentka Kateřina Hronková, která v Táboře navštěvuje jazykovou školu. Mimo jiné také oceňuje, že si ve městě pohodlně vybere peníze z bankomatu. Její banka disponuje dvěma a jeden z nich funguje v „uličce bankomatů" ve zdi autobusové haly.

„Já jsem přešel k Fio bance, protože mě ta původní obtěžovala svými poplatky. Teď mám všechno zdarma," řekl nám Jan Chlubna z Tábora.

Účet vůbec nemá

Další kategorie lidí, na niž jsme cestou natrefili, byla čtveřice studentů a studentek. Vzhledem ke svému věku a studiu ještě banku tolik nepotřebují. Podle jejich slov o účtu ani zatím neuvažují. Jedna ze studentek uvedla, že peníze od rodičů stále dostává na ruku.

Autor: Kateřina Šímová