Svaz měst a obcí, kde první housle hraje Tábor, musí najít nového provozovatele MHD rychle. Současnému Comett Plus (CP) končí smlouva 31. prosince 2018. Ani relativně dlouhá doba ale nemusí stačit. Zadavatel totiž může narazit na napadení řízení z důvodu střetu zájmu. Jak čert kříže se ho obává Miloš Tuháček z Jinak!, který jako jediný z 22 zastupitelů pro jistotu nehlasoval ani pro návrh, že starosta Jiří Fišer předloží návrh opatření, aby se do střetu nedostali. „Jenomže i starosta je ve střetu, protože zasedá v dozorčí radě CP. Neměl by tedy nic předkládat, nebo odstoupit z dozorčí rady,“ míní.

Důvodem obav je skutečnost, že v Comettu významný vlastnický podíl, i když menšinový, drží svaz měst a obcí (SMOOT). A právě ten má nastavit podmínky výběrového řízení. Logicky tak hrozí nařčení, že je ušil „svému“ Comettu plus na míru. Ve hře je přitom zakázka za 750 milionů a také funkční doprava, již prostřednictvím SMOOT ovládají města a obce. Především Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí pak financují provoz.

Městská doprava Tábor.
Zastupitelé se sejdou nad městskou dopravou

„Takže kdo jiný, než města, která městskou dopravu financují, by měl být u formulace požadavků na dopravce? Tato města by přece měla říct, kolik tady bude jezdit autobusů, či zda se zachovají jízdní řády. Je to neoddělitelné, proto podmínky musíme udělat tak, aby nebyly diskriminační vůči komukoli. Ti, co se bojí a jsou teď slyšet, alternativu ale nenabídli,“ reaguje sezimovoústecký starosta Martin Doležal na hlasování táborských zastupitelů.

Kromě Miloše Tuháčka totiž pro usnesení Jiřího Fišera nehlasovalo dalších šest zastupitelů. Ke čtyřem komunistům se připojil sociální demokrat Ladislav Kuchař a chyběl také hlas jeho kolegy Tibora Stano. Ten se před hlasováním odpojil ze systému.

Zadavatel za rok potřebuje najít nezpochybnitelného dopravce, aby se od Nového roku 2019 MHD nezastavila. Táborský starosta Jiří Fišer proto oznámil, že výběrového řízení připraví odborná firma.

Svá místa v mapě sídliště označila i Jana Klocová (uprostřed).
Tábor tvoří pocitovou mapu Sídliště nad Lužnicí

„Abychom eliminovali střet zájmů doporučujeme také zavázat SMOOT mlčenlivostí, aby se informace nedonesly Comettu. Ten byl až dosud členem SMOOT, ale před několika dny na členství rezignoval,“ avizoval starosta.

V hodnoticí komisi by pak neměli zasednout žádní zastupitelé a ani osoby propojené s Comettem, pouze nezávislí odborníci.

„Možností, jak nabourat výběrové řízení je hodně a musíme počítat, že námitky proti řízení někdo podá,“ tipuje Jiří Fišer s ujištěním, že zadávací dokumentace k výběru dopravce neunikne a nedostane se do nepovolaných rukou.