Na veřejnou prezentaci protihlukových opatření přišli jen dva. O poznání větší zájem před časem vzbudila zpracovaná hluková analýza dopadů železniční, automobilové i letecké dopravy nebo průmyslu. Ale jaký lék její autoři navrhují ke ztišení kritických míst, už zůstalo veřejností bez povšimnutí.

Přitom Budějovická ulice trápí každého, kdo v ní bydlí. Připouští to i Jaroslav Volek, ale v ulici bydlí řadu let, tak si zvykl. „Dokonce zrovna ložnici máme do ulice. Jen jsme si vyměnili okna, která dost pomohla. Je tu i prach, ale hluk je asi horší,“ říká sedmdesátiletý senior.

Pro dopravou přetíženou Budějovickou ulici, která hlukem v Táboře trpí nejvíc, v současné chvíli neexistuje rychlé řešení. Výrazně se jí uleví s výhledem do roku 2025, až po stavbě obchvatu Slapy – Tesco, a částečně s realizací rekonstrukce.

Ta zúží prostor pro dopravu, takže auta se dostanou dál od oken domů. Hluk má tlumit také nová zeleň a tichý asfalt. Od něj se očekává, že ubere tři decibely, což je již výrazný pokles, zatímco zúžení vozovky jeden. Obchvat má odklonit 12 procent nákladních a osm osobních aut. Pokud hluk klesne o pět decibelů, stále to v ulici nebude žádná sláva.

Lidé si prohlédli hlukovou mapu Tábora.
Hlučí hlavně auta, vlak limity zvládá líp

Podle Jany Dolejší, která se podílela na zpracování mapy hluku, patří ke kritickým místům i další ulice. Například Zavadilská. „Pro tuto ulici navrhujeme val u přeložky Vožické, který ochrání obytnou část před průmyslovou zónou. Na Parkánech pomůže přeložka Slapy – Tesco, ale hluk tím naroste zase na Horkách, takže je třeba něco navrhnout pro Horky,“ upozornila.

Budějovická patří mezi priority města. Místostarostka Kateřina Bláhová ujistila, že zabývat se ale postupně budou i dalšími místy. „Hlavně teď jde o Budějovickou ulici, protože roli hraje i počet obyvatel zatížených zvýšeným hlukem. Až zrealizujeme opatření pro tuto ulici, budeme se v budoucnu zabývat i dalšími,“ potvrdila.

Podrobné hlukové mapy najdou občané na webu města, ale již jen do pátku mohou vedoucímu odboru životního prostředí Janu Fišerovi doručit svoje připomínky.