Jeden ze dvou jednatelů, Marc Müller ujišťuje, že již brzy na dopis odpoví. „Je ale zajímavé, že mi nezavolá město, ale vy,“ reagoval na náš dotaz, kdy do Tábora napíše. „Teď u nás věci fungují pomaleji, ale příští týden odpověď odejde,“ vysvětlil zdržení.

Starosta Jiří Fišer písemně oba jednatele firmy Uniper Trend písemně oslovil na základě usnesení zastupitelů. Většinového vlastníka teplárny v dopisech upozornil, že je třeba otevřít debatu o vzájemné budoucnosti a majetkové podstatě teplárny, o niž se spolu dělí.
Starosta se také domnívá, že na přetahovanou teď není vhodná chvíle, neboť je potřeba jednat o cenách tepla pro příští rok.

Ilustrační foto
Dělení se zadrhlo, miliony leží v šuplíku teplárny

„Napsal jsem, že z našeho pohledu je teď vzájemné uspořádání taková trošku přetahovaná a že jsem byl pověřen, abych vyvolal jednání o tom, zda by nebyla vhodná změna majetkových poměrů. Neříkám jaká, jestli máme prodat nebo koupit, ale jestli o něčem takovém do budoucna neuvažují,“ naznačil starosta Fišer, v jakém duchu do Německa a Českých Budějovic napsal.

Radní si spolu v pondělí dají společnou hodinku o teplárně a její budoucnosti z pohledu města. Šéf Bytesu Ondřej Semerák teď vytváří různé modelové situace, jak se na ni připravit a zabránit zdražování. Bytes totiž s cenou už nemá, kam couvat. Navíc po teplárně přebírá další činnosti, které vyplynuly ze vzájemného rozchodu při distribuci tepla městským odběratelům.

Jednatel Uniperu Marc Müller včera v telefonickém rozhovoru zdůraznil, že oni ale nemají zájem, aby se vzájemný vztah rozpadl. „K majetkovým změnám nejsem kompetentní se vyjadřovat, ale byl by to velký řez do historie a já myslím, že jen tak neprodáme.“

Všichni akcionáři také čekají na vyplacení divident stejně jako členové statutárních orgánů na tantiémy za výsledky loňského roku. Na jaře se dělení zadrhlo a 8,5 milionu zůstalo ležet na stole. Představensto teplárny se tenkrát usneslo, že se dividendy mezi akcionáře nevyplatí. Táborští zastupitelé zareagovali tím, že zástupce města tedy nepodpoří ani výplatu odměn představenstvu a dozorčí radě.
Marc Müller říká, že oni, coby většinový akcionář, o rozdělení divident stáli, ale s kolegou nestačili připravit protinávrh k návrhu představenstva. Byli proto připraveni podpořit návrh představenstva, ovšem za předpokladu, že jej podpoří i město. K tomu ale nedošlo. Proto se na dělení nedohodli a nikdo nedostal nic. Nakonec nedotekly peníze ani do sociálního fondu zaměstnanců. „Teď bude druhá valná hromada a já doufám, že ke shodě už dojde,“ věří jednatel společnosti Uniper Trend.