Už v sobotu večer se zástupci Tábora 2020 a ANO zdvořilostně setkali, včera už rokovali naostro. Lídr Tábora 2020 Štěpán Pavlík označil debatu za příjemnou. „Řekli jsme si naše představy. Například my jsme sdělili, že máme zájem o post starosty. Budeme postupně jednat dál: s Piráty a JiNAK!“ uvedl Štěpán Pavlík. Radka Maxová z hnutí ANO potvrdila, že také její tým se sejde i s jinými subjekty, a očekává, že s Táborem 2020 si sedne za stůl asi za týden. „Ujistili jsme se, že nejlepší by bylo jít do koalice spolu,“ uvedla Radka Maxová.

Tábor 2020 obhájil prvenství z roku 2014, ale ztratil dva mandáty. Staronový člen zastupitelstva Petr Havránek výhru komentoval: „Výsledek je zrcadlem práce starosty Jiřího Fišera a nasazení naší nové jedničky Štěpána Pavlíka. Přesvědčili jsme, že Tábor 2020 žije,“ míní Petr Havránek.

Členové Tábora 2020 (zleva) Petr Havránek, Jiří Fišer (odstupující starosta) a Štěpán Pavlík (nový lídr) oslavují vítězství v táborských komunálních volbách.Zdroj: archiv Tábor 2020

Radka Maxová připomněla, že oba subjekty spolupracovaly už v minulé radě města. „Zpočátku to trochu vázlo, ale v poslední době jsme se dokázali domluvit na zásadních věcech,“ řekla Radka Maxová.

Jak tedy bude vypadat táborská radniční koalice, je zatím ve hvězdách. Rýsují se mnohé varianty. Třeba Tábor 2020, ANO a Piráti se 16 hlasy (nebo s JiNAK! s 15 hlasy). Jak řekla Radka Maxová z hnutí ANO, v principu je vyloučena 14členná koalice. „Je příliš křehká.“

Na 5. místě skončilo SNK Tábor sobě (3 mandáty). Hana Randová, která je lídrem, se nechce pouštět do spekulací. „Nebudu předjímat možné varianty budoucí koalice. Povolební vyjednávání budou složitá,“ sdělila. Za předčasné to označila i současná místostarostka Michaela Petrová z JiNAK! (4. místo se 3 mandáty). „Zatím můžeme říct jen to, že určitě nebudeme jednat s komunisty,“ uvedla.

ZELENÁ MÁ ZELENOU

V Sezimově Ústí drtivým způsobem zvítězilo uskupení Zelená pro město, které získalo 58 procent hlasů a díky tomu obsadí 13 mandátů. Získali tím pohodlnou většinu v zastupitelstvu, které má 21 členů. Koaličního partnera nepotřebují hledat. Přesto to současný starosta a lídr vítězů Martin Doležal nevylučuje.

„Zatím jsme si ale rozhodli dát týden pauzu. Budeme zvažovat všechny možnosti a po týdnu o nich začneme jednat,“ sdělil Martin Doležal.

Ilustrační foto.
Představujeme nově zvolené zastupitele - Tábor