Jeho sejmutí před dvěma lety, kdy jej poničila vichřice, přihlížela i Lenka Zelenková. „Byl to smutný pohled, kříž mi scházel. Jsem ráda, že opravy dotáhli do zdárného konce. Moc se mi líbí finální podoba kostela,“ neskrývala nadšení.

Do báně farář Stanislav Brožka společně se starostou Vítem Radou vložili tubus s poselstvím a materiály pro další generace. Nechyběla ani kniha Veselské století či vzorek veselského vzduchu.

CESTA DO OBLAK

Poté se dělníci pustili do díla a do výšky více než 50 metrů postupně vyzdvihli pomocí kladky makovici i kříž. Náročná rekonstrukce podle správce farnosti Stanislava Brožky vyšla na více než čtyři miliony korun. „Udělal se nový celý spodek kopule, nechal se opravit a pozlatit kříž, který jsme i slavnostně vysvětili,“ sdělil. Opraven byl také shnilý krov a pozednice.

Kostel Povýšení sv. Kříže ve Veselí nad Lužnicí se opravoval dva roky, rekonstrukce se nachýlila konci.
Na veselskou dominantu vrátili kříž

S financováním pomohly dotace, českobudějovické biskupství, ale i sbírka mezi farníky. Projekt podpořilo také město Veselí nad Lužnicí. „Vážím si spolupráce města a farnosti, která je dle mého názoru na výborné úrovni a ku prospěchu občanů. Město tuto akci podpořilo i finančním darem a považuji to za dobrý počin,“ zhodnotil starosta Vít Rada.

Zcela hotovo má být do konce října, fasáda dostane ještě jeden nový nátěr a postupně zmizí i lešení. Na farnosti je však stále, co zlepšovat. „Rozbilo se nám ozvučení v kostele a nyní chystáme opravu varhan,“ uzavřel farář Stanislav Brožka.