Řež, která zlomila páteř císařským vojskům. Padlo při ní okolo sedmi tisíc vojáků a letos si na ni opět můžete přijít zavzpomínat. Skupinka nadšenců z Tábora a Mladovožicka totiž připravila už třetí rekonstrukci bitvy.

Těšit se můžete na vojenské střetnutí císařské armády se Švédy, které skončí – jak jinak – kapitulací císařského maršála Hatzfelda.

DO ÚTOKU!

Bitvy se zúčastní 150 nadšenců, a kromě mušketýrů a pikenýrů, také obsluha čtyř kanónů. Dojde i na souboje muže proti muži.

Vlastní bitva se koná v sobotu v Jankově, na pomezí Voticka a Táborska. Ve 13 hodin se vojska seřadí na jankovském náměstí a společně odtáhnou na bojiště.

Jak sdělila jedna z organizátorek akce, učitelka základní školy v Sezimově Ústí Věra Vichrová, diváci budou mít možnost si dopodrobna prohlédnout vojenské ležení. „Návštěvníci si také můžou promluvit s vojáky či vzít do ruky zbraně, které se v době třicetileté války používaly,“ dodala Věra Vichrová.

Poté dojde ukázku výcviku jednotlivých vojenských složek, a po uctění památky padlých dojde na samotnou bitvu. Začne kolem 15 hodiny a potrvá hodinu.

„Budeme se snažit předvést vybrané okamžiky, které se u Jankova opravdu odehrály,“ vysvětlila Věra Vichrová.

Večer před bitvou, v pátek od 18 hodin, můžou nedočkavci navštívit votický klášter, kde bude umístěn hlavní stan švédského generála Torstenssona, který bude na místě plánovat sobotní bitvu.

Na místě ochutnáte recepty z kuchařek ze 17. století či pivo vařené historickým způsobem. Po sobotní bitvě bude večer akce pokračovat šermířským plesem v Jankově.

Akci společně připravili obec Jankov, město Votice, Císařský regiment z Tábora a Jankovští žoldáci z Mladé Vožice a Jankovské Lhoty.