V létě připravovala restaurace Life is Dream středeční menu podle receptů čtenářů. Dnes přinášíme jako malou „vzpomínku“ na letní seriál aktuální recept na svatomartinskou husu, kterou bude restaurace připravovat od zítřejšího večera do neděle. Máte–li chuť, zajděte si do Kněžské ulice. Recept do tamní restaurace přinesla paní Zdena Kiglerová, rodačka z Jindřichohradecka, která v současné době žije u syna v Dolním Miletíně u Lišova, kde se ve věku 84 let stará o vnoučata.
Co k přípravě této staročeské pochoutky potřebujeme? Jednu husu, čtyři jablka, sůl a kmín.
Husu zbavíme křídel, krku a drobů, které použijeme na polévku. Husu rozčvrtíme, bude tak rychleji pečená. Nasolíme, pokmínujeme, vložíme na pekáč, přidáme na měsíčky pokrájená, oloupaná a vyjádřincovaná jablka, podlijeme vodou a zakrytou pečeme hodinu a půl na 180 stupňů, až je maso krásně křehké a jde od kosti.
K huse připravíme jako jednu přílohu lužnické zelí z hlávky červeného zelí, suchého vína, nejlépe červeného, cibule, mouky, bobkového listu, nového koření, celého pepře, soli a cukru.
Divoké koření povaříme asi dvacet minut ve vodě a přelijeme přes síto do hrnce s pokrájeným zelím. Tím tak předejdeme nepříliš oblíbenému vyndavání kuliček koření z hotového zelí. Podusíme, zahustíme jíškou z cibule, oleje a mouky, dochutíme vínem, cukrem a solí.
K huse připravíme jako druhou přílohu také staročeský šulánek. Potřebujeme hrubou mouku, syrové brambory, vyuzený bůček, rohlík nebo žemle, mléko, pažitku, sůl, kvasnice.
V mléce namočenou žemli smícháme s na kostičky opečeným bůčkem a ostatními ingrediencemi, vymícháme v tužší těsto, ze kterého vytvarujeme koule o velikosti tenisového míčku, lehce obalíme v mouce a vaříme ve vodě či páře.