Pátek 13. září nebyl pro chovatele z větrovské zoo vůbec smolným dnem. Právě naopak, mohli slavit narození trojčat. Zdejší surikatí rodinka se rozrostla o nové tři přírůstky. Celkem v zahradě přišlo na svět již sedm mláďat této drobné šelmy.

„Ta první dvě jsme ale neodchovali, neboť je máma zahubila. Je to kruté, ale občas se stává, že samice sama vycítí, že nemá dost mléka, aby mláďata odchovala. Tak je raději zabije," odkrývá nemilosrdnou tvář přírody mluvčí zahrady Lenka Hrubá.
Ačkoli se trojčata narodila již před více než měsícem, teprve v tomto týdnu se představila veřejnosti.
„Vstup do jejich ubikace byl přísně zakázán, aby měla matka klid na odchov. Naše samice rodí zpravidla v zateplené ubikaci a poté mláďata přenáší do podzemních nor, odkud právě tento týden začaly malé surikaty vylézat a ukazovat se návštěvníkům," vysvětlila Lenka Hrubá zdržení.

Rodinné vztahy

Zatím neznají ani pohlaví sourozenců, protože jakmile se k nim chovatelé přiblíží, rodiče si své potomky rychle odnášejí do bezpečí.
V rodině surikat vládnou zvláštní rodinné vazby. Tak například matka není příliš příkladná, protože o své děti se moc nestará. K tomu jí slouží chůvy. A táta je v tlupě hlavně na oplodňování samic.
V přírodě tyto šelmy žijí ve skupinách tvořených zhruba 30 až 50 jedinci. Vládne v nich přísný řád, přičemž každé zvíře má svou roli. Kromě již zmíněných chův patří k funkcím hlídač nebo lovec.

„Ačkoliv jsou surikaty vlnkované šelmy, jejich jídelníček je velmi pestrý. Denně si dopřávají ovoce, zeleninu, maso a červy nebo cvrčky. Jídelníček jim také zpestřují piškoty, rýže, vejce nebo tvaroh," přibližuje apetit zvířat ošetřovatelka Michaela Sedláčková a dodává, že právě v době po porodu dostávají samice tvaroh častěji než jindy.
Domovem surikaty vlnkované je Afrika. Větrovská zoologická zahrada v současné době chová tři dospělé jedince, dvě starší mláďata a tři malá. Podívat se na ně můžete každý den od 9 do 18 hodin.