"Abychom získali informace o aktuálním stavu anoxických vrstev a jejich poloze, byl námi realizován vlastní monitoring. Naším hlavním cílem bylo sledovat obsah a reakci látek ve vodním sloupci ve spodní části nádrže během roku 2016. Pozorovali jsme tyto aspekty: obsah kyslíku, hodnotu pH, vodivost, průhlednost vody, obsah nerozpuštěných látek, průtok vody za nádrží (odtok). Výsledky našeho měření jsme porovnávali s podobnými měřeními, která byla v režii města Tábora či Povodí Vltavy. Naším hlavním cílem bylo posoudit velikost a stav anoxických vrstev a sedimentu v nádrži, neboť vrstvy sedimentů mají také zásadní vliv na kvalitu vody, která v případě nádrže Jordán slouží k rekreaci, rybaření, ale i jako záložní zdroj pitné vody. Dále jsme se zaměřili na vliv mnoho diskutované spodní výpusti, s níž je spojena i údajná instalace malé vodní elektrárny v souvislosti se zařízením Esox. Mimo jiné jsme se věnovali i proudění vody v nádrži a manipulačnímu řádu celé soustavy tzn. Košín, Malý Jordán a Jordán, protože pro kvalitu vody je důležitý i kvalitní stav celého 85 čtverečních kilometrů velkého povodí. Potvrdilo se tak, že i v této sezóně je voda v Jordánu překvapivě kvalitní a samozřejmě vhodná ke koupání. Veškerá sledování jsme zachytili v grafech. Tyto výsledky naší činnosti si můžete prohlédnout v Táborském soukromém gymnáziu, případně i s vysvětlující konzultací. Naši práci jsme představili na akci Tábor – Zdravé město,“ popsali práci studenti.

Vedoucí celého projektu je po celou dobu Ing. Jan Komzák. Na projektu pracovali studentky a student septimy Táborského soukromého gymnázia Kristýna Mašková, Eliška Krůčková a Václav Hron.

Rádi bychom uvedli na pravou míru omyl redakce, která v pátek 16. června v článku Do prázdnin Jordán vstupuje optimisticky chybně uvedla Kristýnu Maškovou – studentku Táborského soukromého gymnázia jako představitelku Gymnázia PdC.

Věra Komzáková, jednatelka TSG